Bij Beter Horen kunt u altijd een gratis hoortest doen. Online of in een van onze Beter Horen winkels. Met onze online hoortest krijgt u binnen 5 minuten een indicatie van uw gehoor. Een professionele hoortest doet u bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Deze duurt 30 minuten. Maak hiervoor een afspraak of lees meer over onze hoortest.
Liever (ook) een deskundig en persoonlijk advies van een audicien? Laat uw gehoor vrijblijvend testen bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Met een professionale hoortest weet u binnen 30 minuten hoe uw gehoor ervoor staat. Zij vertellen u ook graag meer over slechthorenheid, de verschillende soorten hoortoestellen en hoorhulpmiddelen. Onze audiciens geven u graag extra informatie.
Een hoortest duurt slechts 30 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Het bespreken van uw persoonlijke situatie
U bespreekt uw eventuele medische bijzonderheden, klachten en wensen met uw audicien. Zo kan de audicien een eerste inschatting maken over uw gehoor.
2. Het controleren van uw oren
De audicien kijkt met een otoscoop naar uw uitwendige gehoorgang en trommelvlies. Zo controleren we of uw oren in orde zijn en wellicht verstopt zitten door bijvoorbeeld een oorpropje.
3. Het afnemen van de hoortest
Tijdens het gehooronderzoek (screenings-audiometrie) zit u in een geluidsdichte cabine en krijgt u via een hoofdtelefoon verschillende piepjes te horen. U krijgt piepjes te horen voor zowel uw rechter- als uw linkeroor in verschillende luidheden en toonhoogten. U geeft telkens aan wanneer u een toon hoort. Door een knop in te drukken geeft u aan of u het piepje kunt horen.
4. De uitslag van de hoortest
U krijgt meteen de uitslag van de gehoortest te zien in een audiogram. Dat is een grafische weergave van de werking van uw gehoor. Hierop brengen we in kaart waar uw gehoordrempel ligt, ofwel het zachtste geluid dat u kunt horen. De hoortest is dus belangrijk om goed advies te kunnen geven over uw gehoor. U kunt uw audiogram altijd geprint meekrijgen. Zo kunt u op een later moment nogmaals de uitslag van uw gehoortest bekijken.
Is uw mate van gehoorverlies hoger dan 35 dB? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Wij raden u dan ook aan om een vervolgafspraak in te plannen voor een uitgebreidere hoortest. Uw audicien kan deze afspraak voor u inplannen. Of u kunt eenvoudig online een afspraak maken voor nieuwe hoortoestellen.
Heeft u weinig tot geen gehoorverlies? Dan is het verstandig om gehoorbescherming op maat te gebruiken om uw gehoor optimaal te beschermen. Ook raden wij u aan om jaarlijks uw gehoor te testen. Uw gehoor kan achteruitgaan.
De hoortest met piepjes is een belangrijk onderdeel van de gehele gehoortest. Zoals eerder aangegeven, krijgt u in zowel uw rechter- als linkeroor in verschillende luidheden en toonhoogten piepjes te horen. U geeft telkens aan wanneer u een toon hoort.Het wel of niet horen van bepaalde piepjes, laat de audicien zien hoe goed uw gehoor functioneert. Het biedt een compleet beeld van uw gehoorvermogen en kan helpen bij het diagnosticeren van eventuele gehoorproblemen. Naast een gratis hoortest met piepjes zijn er ook gratis hoortests met bijvoorbeeld geluidsfragmenten.
De resultaten van een hoortest geven we weer in een audiogram. Een audiogram heeft twee assen: de verticale as en de horizontale as. Die verdelen we onder in twee geluidstypes:
Op een audiogram worden de resultaten van uw rechteroor weergeven door een rode lijn. Voor het linker worden de resultaten weergeven met een blauwe lijn.
Is uw mate van gehoorverlies groter dan 25 dB én merkt u dat u minder goed woorden kunt verstaan? Dan is het verstandig om een uitgebreidere hoortest in te plannen om uw gehoor verder te onderzoeken. U maakt deze afspraak direct na uw eerste meting.
Als eerste vult u zo zelfstandig mogelijk een hoorvragenlijst in. Deze vragenlijst bestaat uit algemene vragen en 33 vragen die inzicht geven in uw gehoorbeleving in verschillende situaties. De audicien neemt vervolgens een uitgebreide hoortest af.
Tijdens deze hoortest krijgt u via de hoofdtelefoon verschillende toonhoogten en -sterktes te horen. Uw linker- en rechteroor worden één voor één gemeten. Vervolgens meten wij de beengeleiding. Met behulp van de beengeleider kunnen we vaak de bron van gehoorverlies vaststellen. Daarna wordt uw vermogen om spraak te verstaan gemeten. We meten het functioneren van de gehoorzenuw en de hersenen om de klanken om te zetten in verstaanbare woorden. Als u een klank hoort, betekent dit namelijk niet altijd dat u het ‘verstaat’. Na dit gehooronderzoek (audiometrie) worden de resultaten van uw gehoor weergeven in een toon- en spraakaudiogram.
Met de audiogrammen van de uitgebreide hoortest, kan uw audicien een hoortoestel aanmeten dat voldoet aan uw wensen en behoeften. U kunt altijd een hoortoestel vrijblijvend uitproberen. Zo ervaart u zelf of het hoortoestel volledig naar wens werkt.
Hoortest met vragenlijst
Kies voor elke vraag het juiste antwoord [helemaal niet goed/niet goed/goed/zeer goed]:
Heeft u vooral 'Helemaal niet goed ' of 'Niet goed' geantwoord?
Het resultaat van uw test is onvoldoende. Mogelijk is dit een ander resultaat dan u had verwacht. Heeft u hier vragen of twijfels over? Bespreek de uitslag met een audicien van Beter Horen.
Heeft u voornamelijk 'Goed' of 'Zeer goed' geantwoord?
Het resultaat van uw test is goed. Heel fijn dat uw gehoor goed is. Had u een ander resultaat verwacht? U kunt uw gehoor uitgebreider testen in een Beter Horen winkel bij u in de buurt.
Heeft uw kind last van gehoorverlies? Kinderen tot 18 jaar worden voor een hoortest altijd eerst door de huisarts naar een audiologisch centrum doorverwezen. Daar wordt het gehoor van uw kind gemeten en bepaald of uw kind eventueel een hoortoestel nodig heeft. Als dit het geval is, kunt u een afspraak maken bij een van onze winkels. Een gehoortest bij een baby wordt meestal in de eerste week na de geboorte gedaan. Dit gebeurt vaak tegelijkertijd met de hielprik en wordt vaak thuis gedaan door een medewerker van de jeugdgezondheidszorg.
Veelgestelde vragen gehoortest