Gehoorverlies kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Meestal is er een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld gehoorschade door geluid, ontstekingen of erfelijkheid. Maar niet altijd. Ontdek de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies.
De mate van geluid drukken we uit in decibellen. Goedhorende mensen horen geluiden vanaf 1 decibel. Hoort u pas vanaf 30 decibel? Dan bent u slechthorend en is er sprake van gehoorverlies. Een hoortoestel kan dan al helpen.
Als u bekend bent met de oorzaken van gehoorverlies, kunt u het misschien nog voorkomen. Daarnaast hangt de juiste hooroplossing af van de oorzaak. Hieronder vindt u de belangrijkste oorzaken van gehoorverlies.
Bij geleidingsgehoorverlies bereikt het geluid het binnenoor niet goed. Een herkenbaar voorbeeld is gehoorverlies door verkoudheid. Dit gaat vanzelf over zodra de verkoudheid over is. Ook oorsmeer of een gaatje in het trommelvlies kunnen geleidingsgehoorverlies veroorzaken. Dit is vaak tijdelijk en verhelpt u door de oren schoon te maken, buisjes te laten plaatsen of met een operatie.
Door hard lawaai raken de haartjes in het slakkenhuis in het binnenoor permanent beschadigd. Dit verhoogt de kans op gehoorverlies met 30 procent. Het krijgen van stemmingswisselingen, slaapstoornissen, concentratieprobelemen en hoofdpijn wordt door omgevingslawaai ook nog eens verdubbeld.Steeds meer jongeren krijgen last van lawaaidoofheid door lang naar harde muziek te luisteren. Ook op het werk is er een grotere kans om gehoorverlies door lawaai op te lopen bijvoorbeeld in de bouwsector. Voorkom gehoorschade door goede gehoorbescherming te gebruiken.
70 procent van de kinderen onder de twee jaar heeft weleens een middenoorontsteking. Het kind hoort dan slechter door vocht achter het trommelvlies. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Soms krijgt het kind medicijnen of buisjes. De buisjes in het oor voeren het vocht af. In enkele gevallen houden kinderen gehoorverlies over aan een oorontsteking. Ook volwassenen kunnen oorontsteking krijgen. Dit gaat meestal vanzelf weer over.
Voor motorrijders is slechthorendheid een bekende kwaal. Dit ontstaat door het constante suizen van lucht in en om de helm. Met de juiste oordoppen voorkomt u schade aan het gehoor. Onze speciale oordoppen voor motorrijders hebben een dunne filter. Hierdoor blijft u alle geluiden in het verkeer goed horen. Bekijk onze speciale oordoppen voor motorrijders.
Ouderdomsslechthorendheid is vaak erfelijk. Het ontwikkelt zich meestal zo langzaam dat u daar zelf nauwelijks iets van merkt. Ongemerkt gaat bijvoorbeeld de televisie steeds ietsje harder. Pas als telefoneren lastig wordt, gesprekken moeilijk te volgen zijn of huisgenoten geïrriteerd raken, trekken mensen aan de bel.
Bij deze ziekte werkt het binnenoor niet goed meer. Dit zorgt voor klachten als duizelingen, oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies. Na verschillende aanvallen wordt het gehoor steeds slechter. En na enkele jaren is er vaak blijvend gehoorverlies. De ziekte van Ménière komt voor bij 1 op de 1.000 mensen, het meest tussen 40 en 50 jaar.
Mensen met tinnitus of oorsuizen horen geluiden zonder dat ze er zijn. Het gaat dan niet om geluiden uit de omgeving, maar in iemands gehoorsysteem. Denk aan gepiep, gezoem, gesuis. Iedereen ervaart het anders. Tinnitus ontstaat door beschadigde trilharen in het binnenoor. Dit ontstaat weer door ziekte, natuurlijk of door blootstelling aan harde geluiden.