Wat is tinnitus of oorsuizen?

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen. Daarnaast wordt soms ook een brommend geluid waargenomen. Tinnitus ontstaat doordat trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Soms door ziekte, soms natuurlijk. Maar tinnitus ontstaat ook regelmatig door blootstelling aan harde geluiden.

Hoe herken ik tinnitus?

Tinnitus is te herkennen aan het ervaren van een piepgeluid in uw oor. Geschat wordt dat meer dan een miljoen mensen tinnitus hebben. Hoe weet u of u tinnitus heeft? Lees hier meer over het herkennen van de symptomen.

Tinnitus herkennen
Man met hoortoestel in

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. De mees voorkomende oorzaak is (langdurige) blootstelling aan te harde geluiden. Maar ook bepaalde infectieziekten kunnen tinnitus veroorzaken. Lees hier meer over de oorzaken van tinnitus.

Oorzaken tinnitus
Vrouwen op een festival

Kloppend geluid in het oor

Het ervaren van een kloppend geluid in het oor wordt ook wel pulserende tinnitus genoemd. Pulserende tinnitus kent meerdere oorzaken zoals stress, zware inspanning, zwangerschap maar ook fysieke problemen.
Meer weten over pulserende tinnitus?

Lees meer
Man heeft last van kloppingen in het oor
In gesprek over uw klachten? Maak belafspraak

Over tinnitus

De soorten tinnitus

Mensen met tinnitus horen meestal continu een geluid dat er feitelijk niet is. Sommigen ervaren zelfs pijn. Velen worden overgevoelig voor de geluiden om hen heen. Voor anderen ‘normale’ geluiden kunnen enorm irriterend zijn. Veel mensen met tinnitus leren redelijk snel omgaan met de aandoening. Maar op andere mensen heeft tinnitus grote impact, ook op het sociale leven.

We kennen twee categorieën: subjectieve en objectieve tinnitus:

  • Subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm. U hoort geluiden in uw hoofd of rond de oren die alleen u kunt horen. Brommen bijvoorbeeld, of piepen, zoemen, fluiten, ruisen of rinkelen. Tinnitus komt dan ook uit het Latijn, waar ‘tinnire’ letterlijk rinkelen betekent.

  • Bij objectieve tinnitus hoort u een geluid, dat een ander soms ook kan horen. Dit geluid ontstaat vaak bij samentrekkingen van de kleine spieren in het middenoor of anatomische afwijkingen van de bloedvaten.

Het geroezemoes in het oor na een concert

Oorsuizen komt veel voor bij jongeren na een avond stappen. Op poppodia, festivals en in discotheken wordt vaak gedraaid op een volume dat na tien minuten al acute gehoorschade kan veroorzaken. Ruim 15% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt hierdoor al aan een vorm van permanente gehoorbeschadiging. Door de juiste  gehoorbescherming te gebruiken, kun je gehoorschade en de kans op oorsuizen aanzienlijk verkleinen. 

Hoe om te gaan met tinnitus

Tinnitus kan vanzelf weer 'verdwijnen'. Veel mensen hebben weleens een tijdelijke piep in de oren gehad. Soms hangt tinnitus samen met bijvoorbeeld een oorontsteking of met stress. Dan verdwijnt het symptoon tinnitus na enige tijd vanzelf weer. Soms kan tinnitus met een hoortoestel of tinnitusmaskeerder wat onderdrukt worden. Dit biedt verlichting en helpt om te gaan met het oorsuizen.

Tinnitus behandeling

Tinnitus heeft voor veel mensen een behoorlijke impact op het leven. De aandoening kan concentratieproblemen, vermoeidheid of depressie met zich meebrengen. Kan tinnitus behandeld worden? Lees meer over onze oplossingen.

Lees verder
Koppel doet een hoortest

Gehoorapparaten met tinnitusmaskeerder

Een tinnitusmaskeerder (ruismaskeerder) is een apparaatje om mogelijk tinnitusklachten te verminderen. Veel hoortoestellen hebben een ingebouwde tinnitusmaskeerder. Lees hoe een tinnitusmaskeerder u zou kunnen helpen.

Lees meer
Vrouw doet hoortoestel met tinnitusmaskeerder in
Koppel bij de audicien Beter Horen

Meer weten over tinnitus?

Ga direct in gesprek met één van onze medewerkers.

Vragen over Tinnitus

Soms hoor ik een piep in mijn oor. Hoe komt dit?

Het waarnemen van geluid zonder dat er een externe bron aan te wijzen is, noemt men Tinnitus of oorsuizen. U hoort dan geluiden die er niet zijn. Zo'n geluid kan in alle mogelijke vormen voorkomen: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht of zoals bij u als piep. Oorsuizen kan veel verschillende oorzaken hebben. Soms is het te verhelpen, soms niet. U kunt hier meer lezen over Tinnitus.

Wat is Tinnitus of oorsuizen?

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met Tinnitus horen geluiden zonder dat er een geluidsbron aanwezig is. De bekende 'piep in het oor' of  'oorsuizen' zijn veelgehoorde klachten.

Vaak is lawaai de boosdoener. Maar ook een te hoge bloeddruk of een infectieziekte kan Tinnitus veroorzaken.

Lees meer informatie over Tinnitus op onze website.

 

Wat horen mensen met tinnitus?

Mensen met tinnitus horen continu een geluid in hun oren, zonder dat er een geluidsbron voor aan te wijzen is. Het is een fantoomgeluid. Het geluid zit niet in uw oren, het zit in uw brein, maar gaat niet meer weg. De bekendste vorm van tinnitus is het hebben van een piep in het oor, maar de geluiden kunnen sterk uiteenlopen. 

Wat is het verschil tussen tinnitus en oorsuizen?

Oorsuizen zijn een andere benaming voor tinnitus. Wel is er onderscheid te maken tussen tijdelijke tinnitus, waarbij de piep na een bepaalde tijd weer verdwijnt, en permanente tinnitus. Lees hierover meer bij de vraag 'kunnen oorsuizen vanzelf verdwijnen?'.  

Wat niet te eten bij oorsuizen?

Vermijd, wanneer u last heeft van oorsuizen, alcohol, chocolademelk, koffie, thee en pittig eten. Alcohol zet onze aderen uit waardoor er meer bloed naar de oren stroomt met als gevolg oorsuizen.

Kunnen oorsuizen vanzelf verdwijnen?

Ja, het is mogelijk dat er tijdelijk tinnitus optreedt. Tijdelijke tinnitus kan verschillende oorzaken hebben zoals verkoudheid, stress, harde geluiden en oorsmeer. Het komt regelmatig voor dat tinnitus ontstaat door blootstelling aan harde geluiden. Dit gaat dan meestal vanzelf weer over of met een behandeling. Zie dit wel als een serieuze waarschuwing.

Kan ik werken met tinnitus?

U kunt werken met tinnitus. Tinnitus (en gehoorverlies) kan wel een negatieve invloed hebben op de mogelijkheid tot werken. Tinnitus kan concentratieproblemen, vermoeidheid of depressie met zich meebrengen. Aan de andere kant kan werken bij mensen met tinnitus juist voor afleiding en sociale contacten zorgen. 

Een hoortoestel of tinnitusmaskeerder kan verlichting bieden en helpen om te gaan met oorsuizen.

Is tinnitus een beroepsziekte?

Tinnitus kan worden gemeld als beroepsziekte als de tinnitus last ernstig genoeg is en de blootstelling in het werk voldoet aan de criteria volgens de registratierichtlijn B002 (Tinnitus door beroepsmatige blootstelling aan lawaai of ototoxische stoffen).

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel