Symptomen van gehoorverlies

Symptomen van gehoorverlies

Veel slechthorenden merken hun gehoorverlies als eerste op in een rumoerige omgeving. Bijvoorbeeld in een wat drukkere gelegenheid of als er achtergrondmuziek is. Erg vervelend als uw gezelschap om een grapje lacht, maar u het (weer) niet heeft gehoord. Of gaat de TV steeds harder? Dit zijn bekende symptomen van gehoorverlies. Weinig mensen komen direct in actie als zij deze symptomen ervaren. Hoe eerder u gehoorverlies constateert en aanpakt, des te beter voor uzelf en uw omgeving.

Hoe goed is uw gehoor? Doe een gratis hoortest

De eerste tekenen van gehoorverlies

Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. De kans is groot dat u daar niets van merkt en dat de mensen in uw omgeving degene zijn die uw gehoorverlies als eerste opmerken. De hersenen passen zich namelijk steeds aan uw ‘nieuwe’ situatie aan. Het gaat zo langzaam dat u het verschil zelf bijna niet merkt. Daarom is het heel moeilijk om gehoorverlies (op tijd) te herkennen. Het gebeurt regelmatig dat mensen aangeven dat ze nog prima horen. Terwijl een hoortest dan al behoorlijk gehoorverlies meet.

Bij mensen die zelf nog niet herkennen dat het gehoor achteruitgaat, merkt de omgeving dat vaak wel. Bijvoorbeeld omdat de televisie heel hard staat of ze vaak moeten herhalen wat er gezegd is. Herkenning van achteruitgaan van gehoor wordt bijvoorbeeld opgemerkt tijdens gesprekken in gezelschap. Ook het geluid van vogels in de natuur of de muziek klinkt minder mooi of helder. Dat kan erg frustrerend zijn. 

Bovendien komt het vaak voor dat mensen het lastig vinden om toe te geven dat het gehoor verslechtert. En gaan mensen zich terugtrekken uit een sociale omgeving of gokken wat er gezegd is. Dat kost natuurlijk veel energie. 

Zo herkent u de symptomen van gehoorverlies

1. Slecht horen in gezelschap en/of drukke ruimtes

Veel slechthorenden merken hun gehoorverlies als eerste op in een rumoerige omgeving. Je merkt dat sommige geluiden dan te hard of te zacht zijn, andere geluiden zijn prima te horen maar toch niet goed verstaan. U heeft er bijvoorbeeld last van bij een verjaardag of vergadering. Hier praten veel mensen door elkaar.

Dit komt omdat de mate van het gehoorverlies in elke frequentie verschillend kan zijn. De frequentie is het aantal trillingen per seconde, uitgedrukt in Hertz. Het menselijk oor hoort geluiden tussen de 20 en 20.000 Hertz. Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. De hoge tonen maken geluiden helder en fris waardoor u mensen en stemmen uit elkaar kunt houden. De hoge tonen gaan meestal als eerst achteruit. Als u deze hoge tonen mist wordt het geluid en spraak mompelig. Geroezemoes en rumoer vallen onder de lage tonen die dan nog wel vaak goed gehoord worden. Dat maakt het storend en kost veel energie. 

2. Oorsuizen (tinnitus)

U kunt last hebben van oorsuizen (tinnitus). Dit merk je doordat je (tijdelijk) een piep, ruis of fluit hoort. Een lichte vorm van tinnitus hoort u alleen in een stille omgeving. Een zware vorm van oorsuizen is constant hoorbaar.

Gehoorbeschadiging lijkt hier een belangrijke rol in te spelen. Een hoortest kan meer aanwijzen of er sprake is van gehoorbeschadiging. Een hoortoestel kan een deel van de oplossing zijn om de last van tinnitus te verminderen. Zo voorkomt u een hoop stress. Daarnaast is preventie van het gehoor en gehoorbescherming belangrijk.

3. Lokaliseren van geluid

Gehoorverlies is een vermindering van het vermogen om geluiden waar te nemen en te begrijpen. Een van de symptomen van gehoorverlies is de moeilijkheid om geluiden te lokaliseren. Dit betekent dat iemand moeite heeft met het bepalen van de richting en de afstand waaruit een geluid afkomstig is.

Dit komt vaak voor als het gehoorverlies aan beide oren niet gelijk is. We spreken dan ook wel van eenzijdig gehoorverlies of assymetrisch gehoorverlies.

Het vermogen om geluiden te lokaliseren is essentieel voor dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld deelnemen aan gesprekken, veilig oversteken van de straat, en genieten van muziek. Maar maakt het ook lasting om te horen waar het vogeltje precies in de boom zit. 

4. Oorontsteking

Gehoorverlies door een oorontsteking kan tijdelijk of permanent zijn. Dit is afhankelijk van de ernst en duur van de ontsteking. Ontstekingen in het middenoor (otitis media) kunnen de beweging van de gehoorbeentjes belemmeren. Wat kan leiden tot conductief gehoorverlies. Langdurige of herhaalde oorontstekingen kunnen blijvende schade aan het binnenoor veroorzaken. Dit resulteert eventueel in blijvend gehoorverlies.

Denkt u last te hebben van een oorontsteking maak dan een eerst een afspraak met uw huisarts. Afhankelijk van het advies van de huisarts kunt u direct bij ons een afspraak maken voor een hoortest of wordt u doorverwezen naar een KNO-arts.

5. Volume radio of tv harder

Bij gehoorschade hebben de haarcellen in uw oor steeds meer prikkeling nodig om een signaal door te geven. Het oor past zich aan op het harde geluidsniveau door ongevoeliger te worden. Bij een gezond oor verlaagt deze drempel zich in een rustperiode automatisch weer tot een hogere gevoeligheid. Maar bij een gehoorbeschadiging herstelt dit zich niet meer. Hierdoor gaat u steeds harder praten en zet u het volume van de televisie of radio steeds harder.

Herkent u de symptomen? Kom langs voor een gratis hoortest

Als u een van de symptomen herkent, is het goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dat begint met een gratis hoortest. In 30 minuten ontdekt u hoe uw gehoor ervoor staat én hoe het eventueel beter kan. Heel verhelderend!

Maak een afspraak
Audicien staat in de winkel

Ook online uw gehoor testen

Meet in 3 mintuten hoe fit uw gehoor is met onze online hoortest. Na afloop ontvangt u direct de uitslag in uw mailbox én een vrijblijvend advies voor een eventuele vervolgstap. Zo weet u snel waar u aan toe bent. 

Doe de online hoortest
vrouw doet online hoortest

De gevolgen van gehoorverlies

Gehoorverlies wordt in veel gevallen steeds vervelender. Want waarom zou u naar dat feestje, verjaardag of (vergader)bijeenkomst gaan als u er toch niets aan vindt omdat u niemand verstaat en het gesprek niet kunt volgen? Hoe vindt uw partner of huisgenoot het dat de televisie altijd op vol volume staat? En wist u dat uw gehoor invloed heeft op uw werk.

  • Miscommunicatie
    Gehoorverlies kan irritatie oproepen. Bij uzelf en bij de mensen om u heen. Huisgenoten vinden het niet altijd prettig als de radio of televisie zo hard staat. Ook luid praten en steeds maar herhalen, is voor beide partijen vervelend. 
  • Eenzaamheid
    Wanneer u niet wilt toegeven aan gehoorverlies, zorgt voor minder sociale interactie. Omdat u niet of minder deelneemt aan groepen of gesprekken. Uiteindelijk kan dit leiden tot eenzaamheid, zeker als uw gehoorverlies toeneemt.
  • Vermoeidheid
    Als u minder hoort, kost het u extra veel energie om te volgen wat er om u heen gebeurt. Dat is mentaal enorm vermoeiend en niet bevorderlijk voor het humeur. Extra luisterinspanning kost namelijk veel energie. Hierdoor is het normaal dat uw lichamelijke energie afneemt per dag. Dit kan leiden tot uitval op de werkvloer en burnout klachten.
  • Onveiligheid
    Een geluid lijkt van ver weg te komen, maar plotseling is die auto of motor heel dichtbij. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zeker in het verkeer is een goed gehoor belangrijk. Lees meer over uw gehoor in het verkeer
  • Onzekerheid
    Als u niet goed hoort, mist u niet alleen wát er in een gesprek wordt gezegd. Maar ook hoe dit wordt gezegd. Dit kan leiden tot misverstanden, wantrouwen en onzekerheid.
  • Onbegrip
    Het is voor uw naasten niet altijd even gemakkelijk om zich in uw situatie te verplaatsen. Het leidt bijvoorbeeld tot veelvuldig herhalen of uw stem verheffen. Hier hoort ook het overtuigen tot een gehooroplossing bij. Frustraties blokkeren tijdelijk het empathisch vermogen. Hierdoor wordt er minder goed gecommuniceerd.
  • Neerslachtigheid
    Het accepteren dat je lichaam niet functioneert zoals u het zou willen, is vaak een erg moeilijk proces. Voor sommige mensen leidt dit tot neerslachtige gevoelens of depressiviteit. 

Dementie en gehoorverlies

Onderzoeken wijzen uit dat er een verband is tussen een slecht gehoor en dementie. Ze worden allebei vaak veroorzaakt door ouderdom. Daardoor komen gehoorverlies en dementie ook vaker samen voor. Dementie kan de hersengebieden die betrokken zijn bij het gehoor aantasten. Hierdoor kan doofheid ontstaan. In dat geval heeft een behandeling met een hoortoestel geen zin, omdat het hersengebied is aangetast.*

Jan liep lang door met gehoorverlies

Onze klant Jan liep lange tijd door met gehoorverlies. Dat kreeg een steeds groter impact op zijn leven én op dat van zijn vrouw. 

Lees het verhaal van Jan
Man met gehoorverlies

Kom in actie

Heeft u last van bovenstaande gevolgen van slechthorendheid? Maar stelt u een hoortest liever nog even uit? U bent niet de enige. Maar het is niet verstandig om (lang) te wachten. Als gehoorverlies nu al  vervelende gevolgen heeft op uw leven, wordt dat zeker erger in de toekomst. Want gehoorverlies gaat niet vanzelf weg. Hoe eerder u bij ons komt, hoe meer we voor u kunnen betekenen. En hoe minder u last heeft van irritatie, vermoeidheid, onveiligheid en onzekerheid. 

Onze ervaren audiciens staan voor u klaar om u te helpen en te begeleiden. Zij vertellen u graag meer over onze hoortest, vergoedingen en al onze hooroplossingen. Na een vrijblijvende hoortest weet u snel waar u aan toe bent.

Kom vrijblijvend langs Doe een vrijblijvende hoortest
*https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/oorzaken-preventie/gehoorschade

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel