Uw gehoorapparaat krijgt door de jaren heen nogal wat te verduren. Denk aan de warmte van de zomer, de kou van de winter en af en toe een oerhollandse regenbui. Ook oorsmeer of zweet kan het gehoorapparaat aantasten. Daarom is goed onderhoud van groot belang voor uw hoortoestel. Wij raden u daarom aan iedere dag even een korte (onderhouds)check te doen. Zo gepiept en uw hoortoestel gaat langer mee.
Controleer dagelijks of uw hoortoestel vrij is van stof, vuil en oorsmeer. Gebruik een reinigingsdoekje of -spray om verontreinigingen voorzichtig te verwijderen. Zo voorkomt u verstoppingen en blijft uw toestel optimaal functioneren. Dit zijn de onderhoudsproducten die u nodig heeft:
Het schoonmaken van uw gehoorapparaat is een dagelijkse routine:
Met de juiste onderhoudsproducten kunt u ook thuis eenvoudig uw luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO) schoonmaken. Wij vertellen u graag hoe.
Met de juiste onderhoudsproducten kunt u eenvoudig zelf uw in-het-oor hoortoestel (IHO) schoonmaken. In deze video leggen wij uit hoe u dit het beste kunt doen.
U kunt gemakkelijk zelf uw achter-het-oor hoortoestel (AHO) schoonmaken. Aan de hand van deze video leggen wij u uit hoe u dit het beste kan doen.
Oorstukjes en domes vereisen extra aandacht. Inspecteer ze dagelijks en maak ze indien nodig schoon met een reinigingsdoekje of -spray.
Heeft u een op maat gemaakt oorstukje? Reinig dit wekelijks in een ultrasoonreiniger of in een beker met lauw water en een reinigingstablet. Spoel het goed af, droog het zorgvuldig en verwijder achtergebleven vocht met een airspray.
Oorstukjes helpen het geluid van het hoortoestel op de juiste manier over te dragen aan het trommelvlies. Vooral mensen met zwaarder gehoorverlies hebben baat bij oorstukjes.
Domes zijn kleine opzetstukjes die u op uw hoortoestel kunt plaatsen. Ze zorgen ervoor dat het hoortoestel beter in uw oor past. Hiermee gaat zo min mogelijk geluid verloren.
Filters beschermen het hoortoestel tegen oorsmeer, huidoliën, stof en andere soorten vuil. Zo’n filter voorkomt dat vuil de interne delen van het hoortoestel blokkeert. Filters kunnen niet worden gereinigd. En een verstopt filter zorgt voor een slecht werkend hoortoestel. Uiteindelijk zal het filter moeten worden vervangen.
Heeft u een oplaadbaar hoortoestel? Plaats het toestel na het schoonmaken in het oplaadstation. Controleer of de indicatielampjes branden om zeker te weten dat het toestel correct wordt opgeladen. Een volledige oplaadbeurt garandeert dat uw toestel de volgende dag weer klaar is voor gebruik. Het toepassen van een avondroutine als het aankomt op uw hoortoestel kan nuttig zijn. U volgt een aantal stappen:
Hierna kunt u uw hoortoestellen weer optimaal gebruiken.
Met een oplaadbaar hoortoestel bent u goed voor het millieu én bespaart u geld. Maar hoe laadt u uw oplaadbare hoortoestellen op? In deze video leggen wij het u uit.
Vocht kan schade aanbrengen aan uw hoortoestel. Gebruik een Ampli-Dry Lux of een Ampli-Dry&Charge om het toestel volledig te drogen en te ontsmetten.
Het is belangrijk om uw hoortoestellen dagelijks te drogen om schade aan uw hoortoestellen te voorkomen. Deze luxe droogdoos is ideaal voor uw hoortoestellen met batterij.
Vooral in de zomermaanden hebben uw hoortoestellen veel te maken met hitte, vocht van zweet en water.
Het kan natuurlijk gebeuren dat uw hoortoestel nat wordt door een plotselinge stortbui of wanneer u per ongeluk het hoortoestel nog draagt in de zee of het zwembad. Haal uw hoortoestel dan meteen uit uw oren en schakel deze uit of verwijder de batterij. Maak het gehoorapparaat droog met een droge doek. Daarna kunt u uw apparaat laten drogen in een droogdoos. Gebruik nooit een haardroger of andere hittebron.
We adviseren om uw hoortoestel nooit in direct zonlicht te leggen. De hoge temperaturen en het zonlicht kunnen schade aan de buitenkant brengen.
Bepaalde producten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw hoortoestel. Vermijd daarom contact tussen uw hoortoestel en:
Gebruikt u uw hoortoestel niet? Bewaar ze dan in een koele en droge omgeving.
Regelmatig onderhoud en de juiste nazorg is belangrijk. Met een dagelijkse reiniging van uw hoortoestellen komt u zelf al een heel eind. Indien u meer tips nodig heeft kunt u altijd uw audicien om hulp vragen.
Download onze brochure voor alle informatie over het onderhoud van hoortoestellen.
We adviseren u om uw gehoor regelmatig te controleren. Ook als u een hoortoestel draagt. Tijdens zo’n controle kijkt uw audicien of uw gehoor is verslechterd en of uw huidige hoortoestel nog goed bij u past. Plan daarom een controle wanneer u een verschil opmerkt met het gehoor. Dit kan bij uw audicien of door de gratis hoortest. Wanneer u geen verschil merkt, is deze controle meestal overbodig. Daarnaast, kunt u ook bij Beter Horen terecht om uw hoortoestel in topconditie te houden. Regelmatig onderhoud en de juiste nazorg vinden we echt belangrijk.
Het is belangrijk voor de functionaliteit van uw hoortoestel dat u het in en uitdoen van uw hoortoestel juist doet. In deze video vertellen wij u graag hoe u het beste uw in-het-oor hoortoestel (IHO) kunt dragen.
In deze video laten wij u zien hoe u een luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO) het beste in en uit kan doen. Zo kunt u optimaal genieten van het geluid om u heen.
Snel én gemakkelijk uw achter-het-oor hoortoestel (AHO) in en uit doen? In deze video leggen wij stap voor stap uit hoe u uw hoortoestel moet dragen en hoe u links en rechts van elkaar kan onderscheiden.