Ieder jaar op 3 maart organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), World Hearing Day. Beter Horen ondersteunt dit initiatief en heeft maart omgedoopt tot de maand van het gezond gehoor. Tijdens deze maand vragen wij extra aandacht voor goede hoorzorg. We willen jou inspireren om je gehoor te beschermen, je gehoor regelmatig te laten controleren, hoortoestellen te overwegen wanneer nodig en mensen met gehoorverlies te ondersteunen. Samen maken we het verschil!
Gehoorschade ontstaat wanneer de trilharen in je oor overbelast raken en kapot gaan door harde of herhaalde blootstelling aan geluiden vanaf 80 dB. Gehoorbescherming beschermt je oren terwijl je blijft genieten van de geluiden die je liefhebt.
Geluid kan zacht of hard zijn. Of ergens daartussenin. Met een decibel (dB) wordt de geluidssterkte aangegeven.Hoe harder het geluid, hoe hoger het aantal dB. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen al schadelijk zijn. Daarom ervaren we deze hoeveelheid decibel vaak als overlast. Harde geluiden vanaf 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen, 140 decibel schuurt vaak tegen de pijngrens aan.
Een paar voorbeelden van verschillende geluidssterktes:
Eén op de zes volwassenen in Nederland heeft last van een vorm van gehoorverlies¹.
Met name beginnend gehoorverlies wordt niet direct opgemerkt en kan al op jonge leeftijd ontstaan. Daarom is het belangrijk regelmatig je gehoor te laten checken.
Een hoorcheck (ook wel audiometrie genoemd) is een snel gehooronderzoek dat in slechts 30 minuten je gehoorvermogen bepaalt. Tijdens de test hoor je via een koptelefoon hoge, lage, zachte en harde geluiden. Dit gebeurt in een geluidsdichte cabine. Aan de hand van de geluiden die je wel of niet hoort, wordt je gehoor vastgesteld. Je krijgt direct de resultaten in een grafiek (audiogram) en je audicien geeft je daarna een persoonlijk en vrijblijvend hooradvies.
Veel mensen wachten gemiddeld drie jaar na het besef van gehoorverlies voordat ze hoortoestellen aanschaffen². Terwijl 95% van de hoortoesteldragers aangeeft dat het gebruik van hoortoestellen hun kwaliteit van leven verbetert². Mensen met goed gehoor staan meer in contact met hun omgeving, voelen zich energieker en het helpt zelfs om je hersenen scherp te houden³. Bovendien lijkt het gebruik van hoortoestellen ook te helpen om de kans op dementie te verkleinen⁴.
U kunt makkelijker een gesprek voeren met slechthorenden of doven, met een paar kleine aanpassingen. Slechthorenden moeten vaak aardig wat moeite doen om een gesprek te volgen én zich erin te mengen. Begrip en aandacht van gesprekspartners is dan heel prettig. Door wat handige communicatietips en richtlijnen te gebruiken, kunt u de gesprekkenmet uw dierbaren verbeteren. Zo voelt iedereen zich betrokken bij het gesprek. Zelfs als niet iedereen alles even goed kan horen. Heb je behoefte aan een luisterend oor, Beter Horen is partners met de luisterlijn. Bij de luisterlijn kan je 24/7 anoniem terecht voor vragen via de telefoon of via de chat. Kijk voor meer informatie op luisterlijn.nl of bel 088 0767 000.