De gehoordrempel is de laagste geluidsdruk die een persoon kan waarnemen. Met andere woorden: het zachtste geluid dat een persoon kan horen.
Onze oren zijn een van de meest gevoelige zintuigen van ons lichaam. We gebruiken ze om te communiceren met anderen, maar ook om te genieten van de geluiden waarvan we zo houden. Maar hoe werkt het gehoor precies? De oorschelp vangt geluidsgolven op en zendt deze via het oorkanaal naar hetmiddenoor. Het slakkenhuis zet de golven om in zenuwsignalen. Deze signalen gaan op hun beurt naar het brein, die deze geluiden verder verwerkt. Dat is hoe u geluid hoort.
Geluid meten we in frequentie. Het aantal geluidstrillingen dat per seconde wordt uitgezonden, staat bekend als de frequentie van geluid. We meten dit in Hertz (Hz). Hoe lager de frequentie, hoe lager de toonhoogte van het geluid. En andersom. Daarnaast kijken we ook naar de luidheid van geluid. Dit meten we in decibel (dB).
Het menselijk gehoor is in staat om zeer hoge geluiden en extreem lage geluiden te horen. Gemiddeld gezien kunnen onze oren geluid waarnemen met een frequentie van 20 tot 20.000Hz. Geluid onder de 125Hz kennen we als laag frequent geluid. Niet alle mensen kunnen dit waarnemen. De gevoeligheid van onze oren verschilt namelijk enorm per persoon. Dit is afhankelijk van leeftijd, beroep en geslacht. Naarmate we ouder worden, neemt de gehoorgevoeligheid bij hoge frequenties af.
De gehoordrempel is de laagste geluidsdruk die een persoon kan waarnemen. Met andere woorden: het zachtste geluid dat een persoon kan horen. Tegenover de gehoordrempel staat de pijngrens. Dit is het geluidsniveau waarop het geluid zo hard is dat het onaangenaam klinkt.
Met toonaudiometrie kunnen we uw gehoordrempel meten. Zo kunnen we nagaan in hoeverre uw gehoorklachten samenhangen met een mogelijk defect in het gehoororgaan. Dit lezen we af in een audiogram.
Als u slechthorend bent, heeft u vaak een verhoogde gehoordrempel. Dit kan liggen aan het feit dat u ouder wordt, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als uw oren te vaak zijn blootgesteld aan hard geluid of als u last heeft van een middenoorontsteking of geopereerd bent aan uw oren.
Bij lawaaidoofheid is vooral de gehoordrempel bij frequenties rond 4000 Hz verhoogd. Dat betekent dat u in dat geval de medeklinkers niet meer van elkaar kunt onderscheiden. Als u slechthorend bent is het dan ook moeilijker om bepaalde woorden van elkaar te onderscheiden. Denk aan woorden als ‘laan’ en ‘maan’ of ‘sap’ en ‘tap’.
Naarmate we ouder worden, wordt ons gehoor ook vaak slechter. Dit komt doordat onze oren zichzelf niet vernieuwen. Hierdoor kan er gehoorverlies door ouderdom optreden. Dit betekent dat onze gehoordrempel ook steeds hoger wordt, voornamelijk bij hogere frequenties.
Heeft u het idee dat u moeite heeft met het horen van hoge of lage tonen? Laat uw gehoor dan vrijblijvend testen bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Binnen 30 minuten weet u hoe uw gehoor ervoor staat. Onze deskundige audiciens voorzien u daarna graag van persoonlijk advies.