De herfst is weer begonnen. In het verleden bezorgde deze periode mensen met een hoortoestel veel overlast. De harde wind en de regen maakten een dag naar buiten gaan vaak erg moeilijk. Gelukkig heeft de technologie niet stilgestaan. De nieuwe generatie hoortoestellen kan wel tegen een herfstige dag!
Een aantal jaar geleden was windruis een groot probleem voor hoortoesteldragers. Een herfstachtige dag betekende zelfs vaak dat het hoortoestel niet in de buitenlucht gedragen werd. Tegenwoordig is het niet meer nodig om het hoortoestel thuis te laten. Maar veel mensen doen dit tot op de dag van vandaag nog steeds.
De introductie van windruisonderdrukking is voor veel mensen een grote hulp. Vele toestellen herkennen het akoestisch patroon van het binnenkomende windsignaal en verminderen deze automatisch. De nieuwere hoortoestellen zijn nog beter in staat ook de verstaanbaarheid op hoog niveau te behouden.
"Kan ik mijn hoortoestel in de regen dragen?", is een andere veelgestelde vraag. Zeker in de herfst bestaat de kans dat u wordt overvallen door een fikse bui. Het is goed om te weten dat veel hoortoestellen steeds beter bestand zijn tegen stof, vuil en ook water. Daarom hebben veel hoortoestellen een IP nummer. Achter de aanduiding IP staan twee cijfers (van 0-8). Hoe hoger het cijfer, hoe beter uw hoortoestel beschermd is tegen water.
Toch is voorzichtigheid geboden, ook met 'waterdichte' toestellen. De hoortoestellen hebben immers verschillende ingangen (bijvoorbeeld de microfooningang). Daardoor is een hoortoestel nooit helemaal afgesloten. Ook blijft het belangrijk onderhoud te plegen aan uw hoortoestel. Na een fikse regenbui is het daarom verstandig uw hoortoestel even in een droogbox te leggen.
Voor vragen over windruisonderdrukking en waterdichtheid kunt u natuurlijk altijd uw audicien raadplegen.