Dat langdurige stress een negatieve invloed heeft op ons leven en welzijn is geen verrassing. Stress kan een hele lijst aan mentale en fysieke kwalen veroorzaken. Maar wist u dat stress ook impact heeft op uw gehoor? In dit artikel leggen wij uit hoe dit zit en wat u zelf kan doen om uw gehoor gezond te houden.
We hebben er allemaal weleens last van: stress. Een toestand van fysieke en mentale spanning die we ondervinden wanneer we te maken krijgen met bepaalde situaties of gebeurtenissen. Stress geeft de nodige kracht en energie om obstakels te overwinnen, maar kan ook een negatieve uitwerking hebben. Vooral wanneer dit langer aanhoudt en u zich constant onrustig voelt en niet kunt ontspannen. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Denk aan hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes. Maar ook gehoorverlies!
Onze oren bestaan uit verschillende onderdelen. Het binnenoor bevat bijvoorbeeld haarcellen die verantwoordelijk zijn voor het opvangen en omzetten van geluiden in elektrische impulsen. Onze hersenen herkennen deze impulsen als geluid. Althans, in het geval van een vlotte bloedtoevoer en voldoende zuurstof. Wanneer er sprake is van stress is dit anders. Het lichaam verhoogt dan de hoeveelheid aanwezige adrenaline. In veel gevallen kan het geen kwaad. Maar bij langdurige of chronische stress is er sprake van overproductie aan adrenaline. Dit laat de bloeddruk stijgen en de bloedsomloop naar de oren verminderen. Het gevolg? De haarcellen beschadigen en er ontstaat gehoorverlies.
Maar dit werkt ook omgekeerd. Want als u gehoorproblemen heeft, kan dat behoorlijk vermoeiend en zorgelijk zijn. In het dagelijks en sociale leven, maar ook op het werk. De voortdurende druk om te kunnen functioneren en mensen goed te verstaan kan een serieuze portie stress opleveren. En dat komt het gehoor niet ten goede. Een vicieuze cirkel dus, die u enkel en alleen kunt doorbreken door rust te nemen.
Wist u dat tinnitus (oorsuizen) één van de meest voorkomende gehoorproblemen is? In de meeste gevallen zijn harde geluiden de boosdoener. Maar er zijn meer factoren die deze oorsuizen veroorzaken. Zoals stress! Stress zorgt voor de opbouw van overdruk in het binnenoor, waardoor er beschadigingen ontstaan. Dit kan tinnitus veroorzaken, maar ook verergeren.
Oorsuizen vallen bij stress vaak op omdat de focus erop ligt. Het wordt tinnituspatiënten niet voor niets aangeraden om stress zoveel mogelijk te vermijden en ontspanningsoefeningen te doen. Vaak zijn oorsuizen tijdelijk, maar wanneer ze langer duren het risico op tinnitus erg groot.