Oorkaarsen zijn holle kaarsen die bestaan uit een opgerolde, katoenen binnenkant, gedrenkt in eterische olieën en - zoals bij gewone kaarsen - uit een wassen buitenkant. Oorkaarsentherapie vindt zijn oorsprong bij de oude indianenvolkeren, maar wordt in Nederland ook steeds populairder. Al zijn er twijfels over de effectiviteit ervan. De kaars heeft een lont waarmee u hem kunt aansteken. U ziet op de kaars een streep staan tot waar u het mag laten opbranden. De bedoeling is dat u hiermee oorsmeer en onzuiverheden in de gehoorgang verwijdert, doordat de vlam de zuurstof uit het oor opbrandt. Werkt het echt en zijn oorkaarsen niet gevaarlijk?
Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat behandeling met oorkaarsen echt werkt. Wél hebben de oorkaarsen een ontspannende werking door de warmte en toegevoegde kruiden en olieën. Het wordt veel gebruikt als ontspanmoment en dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze steeds populairder worden.
Oorkaarsen kunnen geen oorsmeer uit uw oren verwijderen. Dat is ook niet nodig, want oorsmeer heeft een belangrijke functie. Het houdt uw oor schoon. Oorkaarsen kunnen wel zorgen voor een gevoel van ‘open oren’. Sommige spa’s claimen oorsmeer te kunnen verwijderen met oorkaarsen. Zij zeggen dat er door de warmte onderdruk in het oor ontstaat, daardoor zou het oorsmeer omhoog worden getrokken. In werkelijkheid gaat dat niet zo. De druk is zo laag dat het niet voldoende is om oorsmeer omhoog te trekken. De oorkaars kan door de trillingsgolven en prettige warmte wel dienen als een zachte trommelvliesmassage.
Een op de zes kno-artsen heeft wel eens (ernstige) schade meegemaakt door gebruik van oorkaarsen. Een kno-arts raadt het dan ook af. Het verwijderen van oorproppen is een procedure van medische bekwaamheid. Hiervoor kunt u het beste een kno-arts of huisarts raadplegen.