Trilllingen in oren

Trillingen in uw oren

Constante trillingen in uw oren. Misschien kent u dat wel. Een soort bonkende, rinkelende geluiden in uw oren die niet weg lijken te gaan. Deze trillingen in het oor komen vaak voor. We vertellen u meer over de oorzaken en wat u kunt doen aan oortrillingen.

Wat wordt precies bedoeld met een trilling in het oor?

Met een ‘rare’ trilling in het oor wordt vaak een piepend, zoemend of trillend geluid bedoeld. Mensen voelen dan bijvoorbeeld een soort beweging in het oor en denken aan een trillend trommelvlies. Maar ook kunt u het ervaren als een kloppend gevoel dat meegaat op het ritme van uw hartslag. Vanuit de lucht ontvangen we allerlei soorten trillingen die onze oren omzetten in geluid. Soms zijn die oortrillingen anders dan normaal en ervaart u hier hinder van.

Oorzaken trillingen in het oor

Blootstelling aan veel lawaai, infecties of andere ziekten… trillingen in het oor kunnen verschillende oorzaken hebben. Door uw oren vaak bloot te stellen aan intens lawaai, kan uw hoorsysteem beschadigd raken. Hierdoor kan omvorming ontstaan. U hoort dan vervormde geluiden die afwijken van het echte geluid. Of u hoort geluiden die er niet zijn. Hieronder gaan we dieper in op specifieke oorzaken van oortrillingen. Bent u alvast benieuwd welke  maatwerk hooroplossing voor u geschikt is? Bij Beter Horen helpen we u graag verder.

Tinnitus

Omschrijft u de trilling als het horen van uw hart in uw oren? Dan is de oorzaak vaak pulserende tinnitus. Dit is een vorm van gehoorschade waarbij u een kloppend ritmisch geluid hoort. Dat heeft te maken met uw bloedvaten. Door een te hoge bloedstroom of een te smal bloedvat, stroomt het bloed er onrustig doorheen. Als dat gebeurt bij bloedvaten in de nek of het hoofd, kan dat een kloppend geluid veroorzaken. Meestal ontstaat dit door stress, zware inspanning, zwangerschap of andere fysieke problemen. Tinnitus kan vanzelf weer overgaan. Maar het kan ook een blijvende aandoening zijn.

Bij Beter Horen helpen we u graag met een passende hooroplossing om de vervelende geluiden te onderdrukken. 

Tubadysfunctie

Tubadysfunctie is een aandoening waarbij de buis van Eustachius (verbinding tussen neus en oor) minder goed werkt. Bij tubadysfunctie kunt u last hebben van afscheidingen, gehoorverlies en trillingen in het oor.

Ook bij een verstopping van de buis van Eustachius kunt u oorsuizen ervaren. Als de buis niet meer goed werkt, ontstaan er vaak schommelingen in drukverschil. Houdt dit te lang aan? Dan hoopt er vocht op in het middenoor en hoort u fluitende, piepende of trillende geluiden. 

Allergische rhinitis

Waar veel mensen verlangen naar lente en zomer, is dat voor mensen met  hooikoorts en pollenallergie vaak wel anders. Deze allergieën kunnen namelijk zelfs allergische rhinitis veroorzaken. Dit is een ontsteking van het binnenste deel van de neus. Deze ontsteking beïnvloedt niet alleen uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp. Ze houden ook verband met een vervelende trilling in uw oren. Door de allergische stof die vrijkomt bij de ontsteking, verhoogt de slijmproductie. Dit kan uiteindelijk resulteren in de aanmaak van meer oorsmeer. Hierdoor raakt het oor verstopt en kan het onaangename oortrillingen veroorzaken.

Myringitis

Myringitis is een ontsteking van het trommelvlies. Het kan leiden tot irritatie aan uw oor of slechthorendheid. Het trommelvlies kan ook kalkafzetting hebben. Dit noemen we  myringosclerose. Zowel myringitis als myringosclerose  kunnen u het gevoel geven dat uw trommelvlies trilt. 

Trillende trommelvlies

Geluid bestaat uit trillingen die we via de lucht ontvangen. Uw oorschelp ontvangt geluidstrillingen en stuurt ze richting de gehoorgang. Beiden zijn onderdeel van het buitenoor. Het trommelvlies is eigenlijk het laagje tussen het buitenoor en het middenoor. Daardoor begint het trommelvlies door geluidstrillingen te trillen. Vanaf hier gaat het geluid verder het oor in. Heeft u het gevoel dat uw trommelvlies constant trilt, ook in stilte? Dan kan het duiden op een middenoorontsteking of een gescheurd trommelvlies. Het is dan verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Hoe komt u van het zoemen in uw oren af?

Wanneer u een ontsteking heeft of u vermoedt dat de buis van Eustachius niet helemaal goed werkt, kunt u zich het beste laten onderzoeken door een kno-arts. Wat u zelf kunt doen om het zoemende geluid te verminderen? Verwijder oorsmeer of check of u medicatie gebruikt die invloed kan hebben op het gehoor. Bij een langdurige aanhouding van oortrillingen, kunt u het beste naar de huisarts gaan. 

Onderzoek een trilling in het oor met een gehoortest

Heeft u al langer last van een trilling in uw oor én merkt u dat uw gehoor wat minder wordt? Laat uw gehoor onderzoeken. Bij Beter Horen gaan we graag op zoek naar de juiste hooroplossing voor u. Zo staan onze audiciens voor u klaar met een gratis hoortest

Denkt u gehoorverlies te hebben? Boek een gratis hoortest

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel