Voor veel mensen is de aanschaf van een hoortoestel een hele stap. Gemiddeld wachten mensen maar liefst zeven jaar voor ze gehoorverlies erkennen én de stap zetten naar een oplossing. En dat is geen goed idee, stelt hoogleraar Heleen Slager in haar column in dagblad Trouw. In een recent promotieonderzoek concludeert Slagter dat de inmiddels zo populaire spelletjes en apps om bijvoorbeeld verwerkingssnelheid, redeneren en geheugen te verbeteren, niet helpen. Volgens Slagter kan een hoortoestel daar wél aan bijdragen. Ze noemt het uitstelgedrag daarom 'onverstandig'.
Veel mensen die merken dat het gehoor achteruit gaat, sluiten zich langzaam maar zeker af van de buitenwereld. Zo ook Jan Bernaards. Hij kreeg op 45-jarige leeftijd serieus last van gehoorproblemen. "Toen ik als verkoopmanager aan de slag ging, merkte ik pas echt wat de gevolgen waren. Mensen ontweken me of namen me niet serieus. En thuis moest ik mijn vrouw continu vragen haar woorden te herhalen, dus vooral voor haar was mijn slechte gehoor een drama. Maar ook op mij had het een grote invloed. Ik begon langzamerhand mijn eigenwaarde te verliezen."
Gehoorachteruitgang zorgt ervoor dat mensen minder communiceren met anderen, er minder op uit trekken, minder deelnemen aan sociale activiteiten en situaties vermijden. Slager roept daarom op het gehoor serieus te nemen, de waarde te zien van een hoortoestel en de stap naar een oplossing zo snel mogelijk te zetten.
Altijd op de hoogte van de laatste (hoor)nieuwtjes?
Bron