Wennen aan uw hoortoestel

Hoe doet u dat? Lees onze tips
21 november 2022

Ik kan niet tegen mijn hoortoestel, hoe raak ik eraan gewend?

Heeft u een hoortoestel aangeschaft? Dat is natuurlijk altijd even wennen. Soms kan het u zelfs een beetje overdonderen. Opeens hoort u geluiden die u lange tijd niet heeft gehoord… bovendien veel harder dan voorheen. Dat kan heel indrukwekkend zijn.

Waarom het uw oren zoveel moeite kost om te wennen aan een hoortoestel? Dat leest u hier. Bovendien geven we tips om te wennen aan uw hoortoestel. En we kunnen beloven: na een tijdje wilt u niet meer zonder!

Waarom kan ik niet wennen aan mijn hoortoestel?

Of u nu voor het eerst een hoortoestel gebruikt of een vernieuwd toestel heeft, het is in beide gevallen een omschakeling. U zult waarschijnlijk verwachten dat u direct beter kunt horen met uw (nieuwe) hoortoestel. Toch hebben uw oren tijd nodig om zich opnieuw aan te passen aan alle geluiden. Daarbij heeft de één er meer moeite mee dan de ander. Hieronder leggen we u uit waarom het moeilijk kan zijn om aan uw nieuwe hoortoestel te wennen.

Sensorische deprivatie en cognitieve achteruitgang

Wanneer u last heeft van gehoorverlies, is er sprake van ‘sensorische deprivatie’: onthouding van zintuiglijke prikkels. Bepaalde geluiden komen niet meer binnen en worden dus ook niet meer waargenomen door uw hersenen. Dit kan leiden tot cognitieve achteruitgang van uw hersenen. Als delen van de hersenen minder gestimuleerd worden, gaan ze logischerwijs minder meedoen. Uiteindelijk kunnen ze daardoor hun functie verliezen. Daarom is het altijd erg belangrijk om bij de eerste vermoedens van gehoorverlies een bezoek te brengen aan uw dokter of een Beter Horen winkel.

Was er bij u sprake van een cognitieve achteruitgang? Dan begrijpt u dat het lastig kan zijn om weer opnieuw te leren horen. Daarbij geldt: hoe langer het gehoorverlies duurde, hoe moeilijker het is om aan een hoortoestel te wennen. Uw hersenen moeten opnieuw leren om geluiden te filteren en verwerken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het de tijd te geven. Gelukkig begeleiden onze audiciens u goed tijdens dit traject. Samen doen we ons best om uw hersenen te laten wennen aan uw gehoorapparaat.

Omgevingsgeluiden in het oor

Weer genieten van het geluid van fluitende vogels in het bos of uw favoriete muziek op de achtergrond. Dat klinkt fijn toch? Maar als u een (nieuw) hoortoestel gaat dragen, kunnen deze omgevingsgeluiden aanvankelijk behoorlijk vervelend zijn. Sommige hoge tonen kunnen metaalachtig klinken als ze door een hoortoestel worden verwerkt. Bijna als een soort echo. Het horen van deze vervelende geluiden kan leiden tot misofonie. Misofonie staat ook wel bekend als ‘overgevoeligheid voor geluid’. Als de misofonie wordt veroorzaakt door uw hoortoestel, luidt het advies: heb geduld. Hoe vaker u uw hoortoestel draagt, hoe sneller dit gevoel van ongemak zal wegblijven. Het is volkomen normaal dat u hiermee te maken krijgt. U zult namelijk geluiden herontdekken waarmee u lange tijd niet meer vertrouwd was.

Last van eigen stem

Uw hersenen zullen ook uw eigen stem heel anders waarnemen dan voorheen. Het horen van uw eigen stem kan zelfs onaangenaam zijn. Er is dan sprake van autofonie: het hinderlijk horen (weerkaatsen) van de eigen stem. U voelt de vibratie van uw stem dan in uw hoofd en het lijkt alsof u ‘dubbel’ hoort. Autofonie komt vaak voor, maar onze audiciens helpen u hier graag bij. Door de instellingen van uw hoortoestel aan te passen, verminderen we dit effect.
Heeft u vragen? Neem contact met ons op

Tips om aan uw hoortoestel te wennen

U weet nu waarom u moeite kan hebben met het wennen aan uw hoortoestel. Maar wat zijn de oplossingen voor al deze ongemakken? Wij geven tips om de meest comfortabele hoorervaring te krijgen. Zo bent u snel aan uw hoortoestel gewend!

Hoortoestel aanpassen

Uw eigen hoortoestel, helemaal op uw gehoor en wensen afgestemd. Dat vinden wij belangrijk. Tijdens de eerste bezoeken aan uw audicien zijn de hoortoestelinstellingen van grote waarde. De juiste instellingen helpen u namelijk sneller te wennen aan uw gehoorapparaat. Iedereen is anders, dus aarzel niet om ongemakken met uw audicien te delen. Dit helpt u sneller te wennen aan uw hoortoestel.

Hoortoestel dome kiezen

Heeft u het gevoel dat uw hoortoestel u oren teveel afsluit of zitten ze oncomfortabel en kunt u daar maar niet aan wennen? Probeer dan eens een dome. Dit is een soort opzetstukje van zacht rubber voor op uw hoortoestel. De dome stemmen we precies af op de vorm van uw oor. Domes helpen ook tegen de trilling die u voelt van uw eigen stem. Ook wel bekend als autofonie of het resonantie-effect.

Op maat gemaakte oorstukjes

Bij AHO-hoortoestellen bevindt het oorstukje zich in uw oor. Ook deze oorstukjes maken we helemaal op maat. Daardoor passen ze perfect in uw oor. Dit draagt bij aan het wennen aan uw hoortoestel. 

Gehoortraining

Het is mogelijk dat u na de gewenningsperiode nog steeds moeite heeft met wennen aan uw hoortoestel. Mogelijk is dan een auditieve training iets voor u. Dit houdt in dat u zelf de uitdaging aangaat en uw gehoor traint. Spreek bijvoorbeeld met een paar goede bekenden in een rustige omgeving af. Zo leert u opnieuw groepsconversaties te volgen. Of maak een wandeling door de stad en luister naar alle omgevingsgeluiden. Probeer ook de volumes van uw hoortoestel in deze verschillende omgevingen uit. Langzaam maar zeker kunt u naar drukkere omgevingen toewerken. Zo leert u stapje voor stapje uw gehoor te wennen aan al deze geluiden.

Gehoortraining met de Amplifon App

U kunt ook gehoortrainingen volgen met de Amplifon App. Deze app zal u helpen bij het wennen aan uw gehoorapparaat. Via het tabblad ‘Service’ vindt u ‘Mijn auditieve coach’. Deze coach kan praktisch advies geven en u kunt er oefeningen volgen. Meer weten over hoe u omgaat met het dagelijks gebruik van hoortoestellen? Kies dan het tabblad ‘Advies’ voor leerzame elementen en handige tutorials. Het tabblad ‘Oefeningen’ biedt 8 oefeningen om zelf uit te voeren. U heeft geen speciale apparatuur nodig, dus dit kan gewoon thuis. Wel zo makkelijk!

De nieuwste generatie hoortoestellen

De technologische ontwikkelingen gaan hard. Dat maakt ook dat hoortoestellen steeds innovatiever en beter worden. De nieuwste generaties hoortoestellen zijn zo ontworpen dat u er makkelijker aan kunt wennen. Deze hoortoestellen analyseren de geluiden ontzettend snel. Dat zorgt ervoor dat ze onaangename en storende geluiden kunnen onderdrukken voordat ze de hersenen bereiken. Ook beschikken sommige hoortoestellen over specifieke programma’s. Denk hierbij aan een muziekstand, echobeheer, windruisonderdrukking en spraakherkenning. Elk programma met de best mogelijke hoorervaring voor u als resultaat!

De beste hooroplossingen van Beter Horen vindt u onder onze Amplifon hoorinnovaties. 

Amplifon hoorinnovaties

Hoe lang duurt het om aan hoortoestellen te wennen?

Het wennen aan een hoortoestel kan soms best een tijd duren. Het is daarom goed om geduldig te zijn en de tijd te nemen. En niet alleen om te wennen aan nieuwe betere geluiden, maar ook om te wennen aan de fysieke uitstraling met een hoortoestel. 

Bent u al een langere tijd slechthorend? Dan is wat u altijd hoorde voor u ‘normaal’. Terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Er zijn veel geluiden verminderd, die u weer opnieuw moet herontdekken. Hoewel u direct de voordelen van een hoortoestel merkt en hoort, kan de volledige vertrouwdheid ermee nog enkele weken tot maanden duren. Dit is volkomen gebruikelijk. Over het algemeen went u sneller aan uw nieuwe uitstraling met uw hoortoestel.

Moet ik mijn hoortoestel elke dag dragen?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Ja, u moet uw hoortoestel elke dag dragen. We bevelen altijd aan een hoortoestel zo’n 7 tot 8 uur per dag te dragen. Op die manier haalt u het beste uit uw gehoor en went u het snelst aan uw hoortoestel.

Beter Horen Proefperiode

Bij Beter Horen nemen we tijd voor u. Daarom zullen we direct enkele afspraken met u inplannen om uw ontwikkelingen te volgen en aanpassingen te doen indien nodig. Zo helpen we u zo goed mogelijk op weg met uw vernieuwde gehoor. Hebt u tussen de afspraken in toch nog vragen? Ook dan mag u gerust contact met ons opnemen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel