Is mijn hoortoestel waterbestendig?

22 augustus 2022

Waterbestendige hoortoestellen: IP-nummers en certificering

IP staat voor International Protection Rating en is de certificering voor elektronische apparatuur, waaronder hoortoestellen. Het IP-nummer geeft aan in hoeverre een apparaat stof, vuil en water afstoot. Bij een hoortoestel bestaat het IP-nummer uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft op schaal van 1 tot 6 het beschermingsniveau aan tegen stof en vuil. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het hoortoestel beschermt is tegen stof en vuil. Het tweede cijfer gaat over het beschermingsniveau tegen water. Dit gebeurt op een schaal van 0 tot 8. Hierbij geldt ook: hoe hoger het cijfer, hoe hoger de bescherming. 

Hoe weet ik of mijn hoortoestel waterbestendig is?

Om erachter te komen of uw hoortoestel waterbestendig of stofbestendig is, zoekt u naar het IP-nummer in de gebruiksaanwijzing. Kunt u het IP-nummer niet vinden? Ga dan naar uw Beter Horen audicien en vraag naar de waterbestendigheid of stofbestendigheid van uw hoortoestel. 

Waterbestendige hoortoestelmodellen

Hoortoestellen met het cijfer 8 op het eind van het IP-nummer zijn waterbestendig. Onze volgende hoortoestellen hebben een IP68-certificering en zijn dus water-, en stofbestendig:

Wilt u een hoortoestel gratis uitproberen? Maak een afspraak

Zijn waterbestendige gehoorapparaten duurder?

Waterbestendige gehoorapparaten zijn niet altijd duurder. Iedereen zweet natuurlijk wel eens of krijgt onverwachts een regenbui over zich heen. Daarom hebben veel hoortoestellen in de lagere prijscategorieën tegenwoordig ook een hogere IP-classificatie. Deze hoortoestellen zijn ontworpen met een nano-gecoate voering aan zowel de binnen- als buitenkant. Zo kunt u ze in elke dagelijkse situatie dragen. Over zweet, regen of opspattend water hoeft u zich dus geen zorgen meer te maken met deze hoortoestellen. 

Zwemmen met hoortoestel - kan dat?

Een IP68-classificatie betekent niet dat u onbeperkt kunt zwemmen met uw hoortoestel. Hoortoestellen met deze classificatie kunnen maximaal 30 minuten tegen een diepte van ongeveer 0,5 meter. Toch moet u voorzichtig zijn. U kunt er bijvoorbeeld niet mee duiken of ze te vaak dragen tijdens het zwemmen. Vooral in de zee wordt het afgeraden om te zwemmen met hoortoestellen. Dit omdat zout water kristallen afgeeft die uw hoortoestel kunnen beschadigen. 

Kan regen mijn hoorapparaat beschadigen?

Of het nu regen, zweet, stoom of water is, vochtigheid is de grootste vijand van de meeste hoortoestellen. Hoortoestellen met een IP-classificatie van 68 zijn bestand tegen het risico op langdurige schade aan elektronische onderdelen als gevolg van regen. 

Mijn gehoorapparaat is nat geworden: wat kan ik doen?

Als uw hoortoestel in contact is geweest met water of als uw hoortoestel vochtig is, kan het voldoende zijn om uw hoortoestel met een doek droog te vegen. Dankzij nano-coating technologieën zijn de meeste hoortoestellen bestand tegen contact met water of onderdompeling tot ondiepe wateren. Het is wel heel belangrijk dat u zo snel mogelijk handelt om schade te voorkomen. 

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel