Hoortoestel Categorieën

Wat zijn de hoortoestel categorieën?

In Nederland werken alle audiciens volgens een vast hoorprotocol. Het is een stappenplan om gehoorverlies onder te verdelen in vijf categorieën. Middels een hoortest en verschillende vragenlijsten bepalen we in welke categorie uw gehoorverlies of gehoorprobleem valt. Aan de hand daarvan vinden we een geschikt hoortoestel uit de desbetreffende categorie. 

Categorie 1: milde gehoorproblemen

Hoortoestellen in deze categorie zijn een goede oplossing voor milde gehoorproblemen. Ze bevatten de basisfunctionaliteiten, zoals ruisonderdrukking, een helder spraakverstaan en een dynamische geluidsbeleving. U kunt een-op-eengesprekken in een rustige omgeving weer beter verstaan en weer op een normaal volume naar de radio luisteren.

Ons beste hoortoestel uit categorie 1 is de ampli-mini R1S KE. Dit in-het-oor hoortoestel is bijna onzichtbaar en heeft een perfecte pasvorm. Vraag de audicien voor meer informatie.

 

Categorie 2: matige gehoorproblemen

Valt uw gehoorverlies in deze categorie? Dan spreken we van matige gehoorproblemen en een eenvoudige tot gemiddelde luistersituatie. Hoortoestellen in deze categorie hebben verbeterde functionaliteiten ten opzichte van categorie 1. Ze zijn daarom eerder geschikt voor specifieke gehoorproblemen. Met hoortoestellen in deze categorie kunt u uw omgeving beter verstaan.

Bij Beter Horen bieden we een goed hoortoestel voor categorie 2: de ampli-energy R KE. Dit is een oplaadbaar hoortoestel dat achter of in het oor gedragen kan worden. Het heeft een bluetoothfunctie. Daarmee kunt u uw telefoonoproep rechtstreeks via uw hoortoestel beluisteren, mits compatibel. Ook kunt u het hoortoestel aanpassen aan verschillende omgevingen. 

Categorie 3: gemiddelde gehoorproblemen

Een hoortoestel in categorie 3 heeft ver ontwikkelde functies en technologieën. Ze zijn geschikt voor specifieke gehoorproblemen voor gemiddelde luistersituaties. Dit is de grootste categorie binnen het hoorprotocol. De meeste mensen vallen in deze categorie.

Het beste hoortoestel van Beter Horen voor deze categorie is de ampli-energy R OM-S. Dit is een LIHO-hoortoestel en heeft een ‘All Acces Directionality’. Een automatisch programma dat de instelling aanpast aan de omgeving. In rumoerige situaties kunt u gesprekken beter verstaan, doordat ongewenste geluiden minder versterkt worden.

Categorie 4: zware gehoorproblemen

Hoortoestellen in categorie 4 hebben hoogwaardige technologieën en extra functies. Ze zijn geschikt voor complexe luistersituaties en gehoorproblemen. De hoortoestellen beschikken over ruisonderdrukking en zijn te verbinden met uw smartphone.

Het beste hoortoestel uit de categorie 4 bij Beter Horen is de ampli-energy R OM-S. Het gaat hierbij om een ander hoortoestel dan in categorie 3. Wel is dit hoortoestel afkomstig uit dezelfde productielijn. Hierdoor functioneert het in categorie 4 en past het bij uw luistersituatie. Deze hoortoestellen beschikken over een functie die rumoer filtert: Ultra focus. Natuurlijk in lijn met categorie 4.

Categorie 5: zeer ernstige gehoorproblemen

Een categorie 5 hoortoestel beschikt over de beste technologieën en ver ontwikkelde functies. Deze toestellen zijn ideaal om in sociale situaties goed te kunnen blijven horen. Hoortoestellen in categorie 5 zijn daarom gericht op zeer complexe luistersituaties. Blijkt uit de hoortest en vragenlijst dat uw gehoorverlies in deze categorie zit? Dan krijgt u uw hoortoestel meestal wel vergoedt. Dat geldt ook voor de andere categorieën.

Een goed hoortoestel binnen deze categorie is de ampli-energy R OM-S. Het gaat hierbij om een ander hoortoestel dan in categorie 3 en 4. Wel is dit hoortoestel afkomstig uit dezelfde productielijn. Hierdoor functioneert het in categorie 5 en past het bij uw luistersituatie. Deze hoortoestellen beschikken over een functie die rumoer filtert: Ultra focus. Natuurlijk in lijn met categorie 5.

Wilt u weten in welke categorie u valt? Maak een afspraak

Luistersituaties

Belangrijk om te weten is in welke luistersituaties u zich meestal begeeft en hoe u daarin last heeft van gehoorverlies. In lijn met het hoorprotocol, wordt dan ook gekeken in welke categorie u valt en welke vergoeding vanuit uw zorgverzekering daarbij komt kijken. Een hoortoestel uit categorie 1 past dan perfect bij u als u niet tot weinig op rumoerige plekken komt. Daar tegenover staat bijvoorbeeld categorie 5, waarin uw hoortoestel de technieken heeft om in rumoerige situaties uw gehoor te verbeteren. Denk hierbij aan uw werk, in het café of tijdens uw bridgeavond.  

Bij Beter Horen is een gratis proefperiode mogelijk om uw luistersituaties nog beter in te schatten. Hiermee weet u na een periode zeker welk hoortoestel het beste bij u past.

Keuzevrijheid categorie en bijbetalen

Aan de hand van een hoortest en vragenlijst wordt u in een categorie volgens het hoorprotocol ingedeeld. Het kan echter voorkomen dat het hoortoestel uit de aanbevolen categorie niet het gewenste resultaat geeft. Of u wilt graag een ander hoortoestel, bijvoorbeeld uit het topsegment. In dat geval kunt u mogelijk bij sommige zorgverzekeraars toch een vergoeding krijgen voor uw hoortoestel.

Prijzen en vergoedingen hoortoestellen categorie 1 t/m 5

Voor welk hoortoestel u een vergoeding krijgt, is vastgelegd in het hoorprotocol. Binnen uw categorie van gehoorverlies bieden we verschillende opties voor hoortoestellen. Heeft u aan één oor een verlies van minstens 35 decibel? Dan heeft u vaak recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van uw hoortoestel. Dit heet de vergoedingsdrempel. Kiest u een hoortoestel binnen de ingedeelde categorie? Dan krijgt u meestal 75% vergoed vanuit uw zorgverzekeraar. U betaalt zelf de wettelijke eigen bijdrage van 25%. Soms kunt u een gedeelte van uw kosten aftrekken bij de Belastingdienst. Dit noemen we belastingvoordeel. Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan kan het zelfs zijn dat uw hoortoestel zelfs volledig wordt vergoed. Dan hoeft u dus minder of geen eigen bijdrage te betalen. 

Het kan ook zijn dat u liever een toestel uit het topsegment heeft. Bijvoorbeeld vanwege uw levensstijl of voorkeur. Meestal worden deze toestellen niet vergoed, maar in sommige gevallen wel. Bijvoorbeeld bij een bijzondere zorgvraag. Sommige zorgverzekeraars staan bijbetaling toe. 

Veelgestelde vragen hoortoestel categorieën

Welke categorieën hoortoestellen zijn er?

Er zijn vijf categorieën hoortoestellen:

  • Categorie 1 milde gehoorproblemen
  • Categorie 2 matige gehoorproblemen
  • Categorie 3 gemiddelde gehoorproblemen
  • Categorie 4 zware gehoorproblemen
  • Categorie 5 zeer ernstige gehoorproblemen

Welke hoortoestellen vallen in categorie 5?

Hoortoestellen in categorie 5 beschikken over geavanceerdere technologieën en extra functies ten opzichte van categorie 1 tot en met 4. Deze zijn ontworpen om complexer gehoorverlies of gehoorprobleem beter te ondersteunen. Een goed hoortoestel binnen deze categorie is de ampli-energie R OM-S. Maar we hebben bij Beter Horen ook andere categorie 5 hoortoestellen. De prijzen voor hoortoestellen in categorie 5 kunnen wel van elkaar verschillen. Onze audiciens laten u graag verschillende opties zien, zodat u een hoortoestel vindt dat het beste past bij uw wensen.

Wat kost een gehoorapparaat categorie 5?

De prijzen voor hoortoestellen uit categorie 5 hangen af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het type hoortoestel of wat uw zorgverzekeraar vergoedt. Meestal krijgt u gewoon een basisvergoeding (en mogelijk een gedeelte uit de aanvullende verzekering) voor een hoortoestel uit categorie 5. Heeft u nog vragen over de prijzen voor hoortoestellen uit categorie 5? Bij Beter Horen helpen we u graag verder.
Doe de gratis online hoortest Doe de online hoortest

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel