Microtie, macrotie, atresie en anotie: allemaal vormen van een aangeboren misvorming van de oorschelp. De oorzaak is een afwijking van het gehoorsysteem die al vroeg tijdens de zwangerschap ontstaat. Hierdoor kan het oor bij deze verschillende aandoeningen zich niet optimaal ontwikkelen. Het gevolg? Een oor dat er net wat anders uitziet.
Bij microtie is het oor kleiner, smaller of gevouwen. Dat komt voor in verschillende gradaties. Soms is er wel een oorschelp en af en toe ontbreekt de oorschelp ook. We noemen microtie ook wel ‘kleine oren’. Microtie komt vaak voor samen met atresie. De betekenis van atresie is het ontbreken van de gehoorgang. Beide zijn aangeboren aandoeningen. Als de gehoorgang zich niet optimaal ontwikkelt, kunt u te maken krijgen met gehoorverlies of volledige doofheid.
Zoals al genoemd, komt microtie voor in verschillende gradaties. Daardoor bestaan er ook verschillende vormen van microtie:
De oorzaak van microtie is nog niet bekend. Het komt vaker voor aan het rechteroor dan aan het linkeroor. Daarvoor is ook geen logische verklaring. Wel weten we dat het in het eerste trimester van de zwangerschap ontstaat. In week 6 tot 10 van de zwangerschap ontwikkelt het oor zich. Microtie ontstaat vaak in week 8. Er wordt wel eens een verband gelegd met de ligging van de foetus, waardoor een gebrekkige bloedstroom ontstaat. Ook zuurstofgebrek kan de oorzaak zijn van een verstoorde oorontwikkeling.
Microtie is (meestal) niet erfelijk. Wel is er 5% kans dat als het eerste kind in het gezin microtie heeft, een tweede het ook krijgt. Als dat gebeurt, is de kans op microtie bij een volgend kind 15%. Maar omdat dit om zulke kleine percentages gaat, zien we microtie niet als erfelijk.
Microtie komt als aandoening an sich voor, maar het kan ook horen bij het Syndroom van Goldenhar. Het syndroom van Goldenhar is een aangeboren afwijking. Bij deze afwijking verloopt de ontwikkeling van het hoofd en de rugwervels anders dan normaal. Dit kan dus ook invloed hebben op de oren en ogen. De ene kant van het gezicht is vaak kleiner dan de andere kant, waardoor mensen problemen krijgen met eten, drinken en praten. Maar ook het oor is vaak aan één kant kleiner. Hierdoor kunnen mensen met het syndroom van Goldenhar minder goed horen. Microtie is een veelvoorkomende aandoening bij dit syndroom.
Afhankelijk van het type microtie kan uw arts of specialist een behandelplan opstellen. Daarin zijn er twee mogelijkheden:
Als uw oor misvormd is, kan de chirurg een reconstructie van het oor voorstellen. Dat kan met kunststof, eigen kraakbeen van uw lichaam, implantaten of prothesen. Een reconstructie van de oorschelp met eigen kraakbeen kan pas vanaf de leeftijd van 10 jaar. Dan is er genoeg rib-kraakbeen om een nieuwe oorschelp te maken. Bij kinderen jonger dan 10 jaar gebruikt de chirurg kunststof. De laatste optie is een kunst-oorschelp door middel van een implantaat of prothese. Deze wordt aan uw hoofd (schedel) vastgemaakt op de plek waar het oor hoort te zitten.
Naast de reconstructie van het oor is het andere doel het gehoor verbeteren. Sommige mensen met microtie kunnen namelijk te maken krijgen met (ernstig) gehoorverlies. In sommige gevallen is er geen gehoorgang. Een botverankerd hoortoestel (BAHA) is dan een goede optie. Bij dit hoortoestel plaatst de chirurg het implantaat in de schedel. Het bot geleidt het geluid dan richting het binnenoor, zonder dat het middenoor en de gehoorgang gebruikt worden. Bij Beter Horen kunt u terecht voor accessoires bij het botverankerd hoortoestel (BAHA), zoals een TV-streamer of externe microfoon.
Heeft u vragen over microtie of de behandeling daarvan? Raadpleeg dan uw huisarts of de desbetreffende medisch specialist. Mocht u een gratis hoortest willen doen, dan staan we bij Beter Horen altijd voor u klaar. Maak een afspraak bij een van onze audiciens.