Misschien heeft u of uw kind er weleens last van gehad: een loopoor. Een loopoor, ook wel OME (Otitis Media met Effusie) genoemd, zorgt voor vocht in het middenoor. Er komt dan vocht uit het middenoor door een gaatje in het trommelvlies, bij een ontstoken middenoor. Vooral kinderen lopen risico op een ooronsteking. Het is zeker wel een ontsteking,
De naam lijmoor (geen loopoor) of slijmoor genoemd) is afgeleid van het vocht dat in uw oren blijft zitten. Na een verloop van tijd wordt het vocht achter het trommelvlies dik en lijmachtig. De stroperige samenstelling maakt het dan een ‘glue ear’. De medische term is Otitis Media met Effusie. Vooral kinderen tussen de twee en zes jaar krijgen deze aandoening en vaak aan beide oren tegelijk. Ook volwassenen kunnen een lijmoor krijgen.
Een loopoor begint met een middenooronsteking die zeer pijnlijk is. Pas bij het onstaan van het loopoor is deze pijn over. Een loopoor geeft over het algemeen geen pijnlijke klachten, maar meestal een wat drukkend gevoel. Wanneer het vocht gaat ontsteken, kunt u wel last krijgen van een pijnlijk gevoel.
Kinderen of baby’s kunnen minder goed horen wanneer ze te maken krijgen met een lijmoor. Wanneer uw kind regelmatig last heeft van een lijmoor, kan het taal- en spraakstoornissen ontwikkelen. Meestal geneest een lijmoor helemaal en is de hoorbeperking ook tijdelijk.
Een loopoor doet dus meestal geen pijn. Juist omdat het zo weinig symptomen heeft, wordt loopoor vrij laat gediagnosticeerd. Ook uw kind merkt er over het algemeen weinig van. Wel is het mogelijk dat uw kind wat minder goed kan horen. En tekenen als taalvertraging of gedragsstoornissen kunnen op een loopoor wijzen. Het is belangrijk om de oren van uw kind regelmatig te laten nakijken bij de kno-arts. Bij volwassenen zullen de symptomen anders zijn. De pijn in het oor is sterker en gaat gepaard met de sensatie van een verstopt oor en resonantie (trillend gevoel) in het hoofd.
De meest voorkomende oorzaak van een loopoor is een niet goed werkende buis van Eustachius. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkoudheid of ontsteking van het middenoor. Dit resulteert vaak in een verstopte buis van Eustachius. Hoe minder uw oor geventileerd wordt, hoe dikker het vocht achter het trommelvlies zal zijn. Wat uiteindelijk weer resulteert in een groter gehoorverlies. Iedereen kan een loopoor krijgen, maar kinderen hebben een grotere kans. Een belangrijke risicofactor is roken. Kinderen met rokende ouders hebben meer kans om een loopoor te krijgen. Ook kinderen met astma vormen een risicogroep.
Een loopoor gaat meestal vanzelf over. Na drie tot zes maanden zal uw oor weer hersteld zijn. Wanneer u of uw kind een loopoor heeft, is het advies niet te gaan zwemmen. Wanneer het hoofd onder water komt, kunt u duizelig worden. Douchen kan echter geen kwaad.
Wilt u de genezing versnellen? Daarvoor moet de druk in het middenoor gelijk zijn aan de druk in het buitenoor. Dat kan door het laten plaatsen van een trommelvliesbuisje. Dit buisje brengt de druk in balans en fungeert als het ware als alternatieve buis van Eustachius. In zeldzame gevallen verwijdert de arts de neusamandel.
Na een week is het oor meestal weer droog. Duurt het loopoor langer dan drie maanden, dan is het echter raadzaam een arts te bezoeken. Soms is een behandeling nodig, bijvoorbeeld vanwege een (dreigende) leerachterstand. Het is altijd raadzaam om uw oren regelmatig te laten checken. Hiervoor bent u natuurlijk van harte welkom bij Beter Horen.
Als u of uw kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om het oor schoon te houden. Een goede hygiëne zorgt ervoor dat het niet gaat ontsteken. We raden aan om de oorschelp regelmatig schoon te maken met een wattenbolletje. Let er daarbij op dat u enkel uw oorschelp schoonmaakt. Het schoonmaken van uw gehoorgang met een wattenstaafje raden we niet aan. Na het schoonmaken van uw oor wast u uw handen goed.
Het vocht uit een loopoor is besmettelijk, maar dit betekent niet dat andere kinderen ook direct een loopoor krijgen. Wel kunnen andere kinderen er verkouden van worden.
Het is moeilijk om een lijmoor bij uw kind te voorkomen, aangezien het immuunsysteem van kinderen nog aan het ontwikkelen is. Om die reden zijn kinderen ook veel gevoeliger voor otitis dan volwassenen.
Houd er rekening mee dat factoren zoals passief roken, vervuiling en allergieën impact kunnen hebben op een loopoor. Ook het regelmatig snuiten van de neus en het gebruiken van een neusspray met zoutoplossing bij verkoudheid kan helpen een ooronsteking te voorkomen.