Wat zijn de oorzaken van tinnitus? Kan stress, vermoeidheid, hoge bloeddruk of verkoudheid tinnitus veroorzaken? En kan tinnitus vanzelf weer over gaan? Op deze pagina gaan wij dieper in op de oorzaken van deze aandoening.
Gehoor is een kostbaar goed. Het kennen en beschermen door een gezonde levensstijl en het uitvoeren van periodieke controles is de voorkeurshouding om gehoorverlies te voorkomen. Boek een gratis gehoorcheck. Met meer dan 200 winkels en servicepunten verspreid over heel Nederland is Beter Horen nooit ver weg
Tinnitus (of oorsuizen) kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen is geluid de boosdoener. Geluid in discotheken, op festivals, op het werk of tijdens het luisteren naar muziek via oordopjes. Vooral jongeren onder de dertig jaar lopen regelmatig gehoorschade op door te harde muziek.
Maar er zijn meer oorzaken. Sterker nog: er zijn ongeveer 400 mogelijke oorzaken bekend voor tinnitus. Bijvoorbeeld een oorinfectie, bij acute of chronische middenoorontsteking of de ziekte van Ménière. Daarbij kan het een symptoon zijn van andere ziekten of is het een bijwerking van medicijnen. Ook emotionele factoren kunnen een rol spelen. Zo kan stress tinnitus veroorzaken of verergeren.
Tinnitus is een probleem dat vaak in de hersenen ontstaat, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is een gebied in de hersenen dat er voor zorgt dat geluid kan worden waargenomen. In deze auditieve cortex gaan zenuwcellen die geen geluidsignalen meer ontvangen, ter compensatie met elkaar communiceren. Ze vormen een netwerk en vuren als het ware signaaltjes op elkaar af. Dit veroorzaakt de tinnitustoon.
De combinatie tussen depressie en tinnitus komt helaas veel voor. Ongeveer 10 tot 40 procent van de mensen met tinnitus heeft last van een depressie. En 48 tot 60 procent van die mensen ergert zich er zó aan dat het een klinische depressie veroorzaakt. Een klinische depressie bij tinnitus wordt vaak behandeld met antidepressiva. Vele antidepressiva kunnen op hun beurt weer tinnitus als bijwerking hebben.
De behandeling van tinnitus is erg complex. Helaas is er niet een 'magische verdwijn methode' om het oorsuizen weg te nemen. Dit komt door de verschillende vormen én oorzaken van tinnitus. Gelukkig is er de laatste jaren meer en meer aandacht besteed aan de aandoening, ook bij Beter Horen. We hebben verschillende methoden om de strijd met tinnitus aan te gaan.
Over het algemeen blijft tinnitus constant, maar in sommige gevallen kan het (tijdelijk) erger worden door externe omstandigheden. We noemen de meest voorkomende:
Oorsuizen (of tinnitus) kent vele vormen en oorzaken. De impact op het leven van hen die continu een piep (of ander geluid) in hun oren hebben, is behoorlijk. Beter Horen biedt daarom diverse behandelingen om oorsuizen op een passende manier aan te pakken.
Leer meer over hoe uw gehoor werkt, dankzij de inhoud van onze experts. Je kunt ook een kijkje nemen op onze blog, met ons laatste nieuws.