Vrijwel iedereen kent wel iemand die gehoorproblemen heeft. Dat is niet vreemd. Er zijn om en nabij de 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Maar hoewel het probleem vaak voorkomt, is het bespreekbaar maken nog altijd moeilijk. Kent u iemand die al lange tijd rondloopt met een slecht gehoor? U kunt hem of haar een handje helpen.
Zorg dat u zelf één en ander weet over slechthorendheid. U kunt bijvoorbeeld iets lezen over de werking van het gehoor, de symptonen van gehoorverlies of over specifieke aandoeningen, wanneer u daarvan weet (bijvoorbeeld tinnitus).
Het doorbreken van het taboe is waarschijnlijk de moeilijkste stap. Er is nog altijd veel schaamte om toe te geven aan gehoorverlies en het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden tijdens een gesprek. Veel mensen schieten in een ontkenningsfase. Een harde confrontatie werkt daarom vaak averechts. Veel belangrijker is het om de vooroordelen rondom slechthorendheid weg te nemen.
Wat zijn die vooroordelen?
De slechthorende moet uiteindelijk zelf tot de conclusie komen slechthorendheid hem of haar beperkt in het leven. En dat je zoveel plezier kunt hebben van een goed gehoor. U kunt wat vragen stellen over concrete situaties waarin u zijn of haar slechthorendheid opmerkte. Ook kunt u benoemen wat de voordelen zijn van een goed gehoor en - afhankelijk van de persoon - de negatieve gevolgen benoemen wanneer er geen actie ondernomen wordt. Wees daarin altijd voorzichtig en verplaats u zo goed mogelijk in uw gesprekspartner.
Zou het helpen als uw naaste niet alleen naar een audicien hoeft? Stel dan voor om samen een audicien te bezoeken. Voor veel mensen wordt de drempel daar een stuk lager van!