Meer dan miljoen 40-plussers met gehoorverlies

18 januari 2021

Meer dan een miljoen 40-plussers lijdt aan gehoorverlies. Dat concluderen het Erasmus MC en kenniscentrum VeiligheidNL, dat mensen oproept regelmatig een hoortest te laten doen. Gehoorverlies sluipt erin en daardoor lopen veel mensen er lange tijd mee rond. Ook rust er nog altijd een taboe op gehoorproblemen. Zonde, want snel in actie komen is bij gehoorverlies van groot belang.

Direct een afspraak maken? Kom langs voor een hoortest

Iedereen krijgt ermee te maken

Voor de één komt het wat sneller dan voor de ander. En voor vrouwen doorgaans wat later dan voor mannen. Maar uiteindelijk krijgt iedereen te maken met gehoorverlies. Onze oren gaan met de jaren nu eenmaal wat achteruit en dat begint al op jonge leeftijd. En zo kan het zijn dat maar liefst 13% van de 40-plussers (dat zijn 1,2 miljoen mensen) last heeft van een verminderd gehoor.

Is dat alleen natuurlijke slijtage? Nee, zeker niet. Ook (langdurige) blootstelling aan harde muziek, een galmende werkvloer of bijvoorbeeld onbeschermd klussen brengt schade toe aan het gehoor. En wanneer die schade er eenmaal is, wordt dat niet meer (vanzelf) beter. Het gehoor beschermen is daarom ook van groot belang.

 

Zo herkent u gehoorverlies

"Pardon?"

Een klassiek voorbeeld, maar niet minder waar. Vraagt u anderen regelmatig woorden of zinnen te herhalen? Dan kan het zijn dat uw gehoor u in de steek aan het laten is.

"Kan 'ie wat zachter?"

Uw partner of huisgenoten vragen u regelmatig of de televisie wat zachter kan. En eigenlijk had u ook wel door dat u de tv steevast een paar tandjes harder zet dan een aantal jaar geleden.

"Even uit die drukte"

Gezellig, die verjaardagen? Of toch niet zo? Gesprekken voeren in rumoer kan een behoorlijke uitdaging zijn als u last hebt van gehoorverlies. Het kan zelfs zo vervelend zijn dat u zich wat terugtrekt of besluit volgende keer maar niet meer te gaan.

"Ik kan m'n vrouw niet verstaan"

Onze klant Sergio gaf de schuld van zijn gehoorverlies aan anderen. Hij had immers niet zoveel moeite om zijn mannelijke collega's te verstaan. Alleen die vrouwen praten zo zacht... Of kan het zijn dat uw gehoorverlies in de hoge tonen zit? Voor Sergio was dat wel zo.

"Zou u niet eens naar de audicien?"

Oei, dat is soms vervelend om te horen. Dus dat lachen we maar een beetje weg. Omdat gehoorverlies er zo insluipt, hebben anderen vaak eerder door dat uw gehoor minder is geworden. Als anderen u wijzen op uw gehoorverlies, is het misschien zaak dit serieus te nemen.

"De vogeltjes fluiten niet meer"

En of dit nu de vogeltjes zijn of een mooi muziekstuk... wanneer uw gehoor achteruit gaat, stopt het genieten van mooie geluiden. En dat is zo zonde. Want daardoor geniet u en stuk minder van het leven.

Uitstellen? Niet verstandig

Het is zo verleidelijk... gewoon doen alsof er niets aan de hand is. Met een beetje minder gehoor kunt u toch ook wel verder? Veel mensen ontkennen gehoorverlies of schuiven een oplossing voor zich uit.  Dat zorgt regelmatig voor frustratie of ergernis en soms zelfs voor gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld in verkeerssituaties waarin u op uw oren vertrouwt. In veel situaties is een goed gehoor essentieel.

Uitstellen? Dat is niet verstandig,, zo beaamt ook Saskia Kloet. "Uitstellen is risico", zegt ze. "Op tijd het probleem erkennen en aanpakken kan verdere negatieve effecten verminderen."

Hoe goed is uw gehoor? Maak een afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel