Meer dan een miljoen 40-plussers lijdt aan gehoorverlies. Dat concluderen het Erasmus MC en kenniscentrum VeiligheidNL, dat mensen oproept regelmatig een hoortest te laten doen. Gehoorverlies sluipt erin en daardoor lopen veel mensen er lange tijd mee rond. Ook rust er nog altijd een taboe op gehoorproblemen. Zonde, want snel in actie komen is bij gehoorverlies van groot belang.
Voor de één komt het wat sneller dan voor de ander. En voor vrouwen doorgaans wat later dan voor mannen. Maar uiteindelijk krijgt iedereen te maken met gehoorverlies. Onze oren gaan met de jaren nu eenmaal wat achteruit en dat begint al op jonge leeftijd. En zo kan het zijn dat maar liefst 13% van de 40-plussers (dat zijn 1,2 miljoen mensen) last heeft van een verminderd gehoor.
Is dat alleen natuurlijke slijtage? Nee, zeker niet. Ook (langdurige) blootstelling aan harde muziek, een galmende werkvloer of bijvoorbeeld onbeschermd klussen brengt schade toe aan het gehoor. En wanneer die schade er eenmaal is, wordt dat niet meer (vanzelf) beter. Het gehoor beschermen is daarom ook van groot belang.
Het is zo verleidelijk... gewoon doen alsof er niets aan de hand is. Met een beetje minder gehoor kunt u toch ook wel verder? Veel mensen ontkennen gehoorverlies of schuiven een oplossing voor zich uit. Dat zorgt regelmatig voor frustratie of ergernis en soms zelfs voor gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld in verkeerssituaties waarin u op uw oren vertrouwt. In veel situaties is een goed gehoor essentieel.
Uitstellen? Dat is niet verstandig,, zo beaamt ook Saskia Kloet. "Uitstellen is risico", zegt ze. "Op tijd het probleem erkennen en aanpakken kan verdere negatieve effecten verminderen."