Bloed uit het oor - oorzaken

Bloed uit het oor: hoe kan dat?

Een bloederig oor? Daar kunt u best van schrikken. Toch hoeft dit in de meeste gevallen niet. Een bloedend oor komt niet zo vaak voor en hoeft ook niet altijd pijn te doen.

De meest voorkomende oorzaak van bloed uit het oor is een losgeraakte bloedkorst of bloedprop. Daardoor treden plotselinge oorbloedingen op en ook kan er wat bloed uit de gehoorgang stromen. Het bloed kan zich ook vermengen met het oorsmeer.

Als bloed in het oor veroorzaakt wordt door druk, kan dit wel pijnlijk zijn. De oren zijn bijzonder gevoelig voor druk, omdat de huid in de gehoorgang erg dun, goed doorbloed en zacht is. Bloed uit het oor is meestal te linken aan een herkenbare gebeurtenis. Hevige oorpijn kan bijvoorbeeld optreden wanneer het trommelvlies is beschadigd. Bijvoorbeeld door een klap op het oor of een explosie.

Oorzaken van bloed uit het oor

Een klein wondje is één van de meest voorkomende oorzaken van oorbloedingen. Meestal wordt zo’n bloedend wondje veroorzaakt door het schoonmaken van de oren. Oorzaken van oorbloedingen die minder vaak voorkomen zijn:

  • Trommelvlies-rupturen
  • Ernstig hoofdletsel door stoten of extreme druk zoals een knal of explosie
  • Waterdruk
  • Botsing met het hoofd op een wateroppervlak, zoals bij duiken vanaf grote hoogte

Middenoorontsteking

Soms kan een bloedend oor veroorzaakt worden door een  middenoorontstekingVaak is een verkoudheid hiervan de oorzaak en hierdoor kan koorts en en ziek gevoel optreden. Een middenoorontsteking is vaak erg pijnlijk, zorg daarom voor pijnstilling met paracetamol. Door de druk kan er een scheurtje in het trommelvlies ontstaan. Dit zorgt er vaak direct voor dat de pijn verdwijnt. Daarbij kan ontstekingsvocht met wat bloed naar buiten komen. Dit heet een  loopoor en kan geen kwaad. Uiteindelijk heelt het trommelvlies vanzelf en gaat de middenoorontsteking na 2 tot 3 dagen vanzelf over.

Hoge bloeddruk

Mensen met een verhoogde bloeddruk kunnen het  bloed in hun oren soms ‘horen’ stromen. Zij ervaren dit als een kloppend geluid. Je hart in je oor horen wordt ook wel  pulsatiele tinnitus genoemd. Anders dan bij de andere voorbeelden, is hier dus geen sprake van een bloeding.

Bloed uit het oor door een wattenstaafje

Er kan ook bloed uit uw oren komen door het schoonmaken met een wattenstaafje. Dit komt omdat  de huid aan de binnenkant van het oor erg dun is en direct op het bot ligt, zonder kraakbeen of weefsellagen ertussen En wanneer je dit schoonmaakt met een wattenstaafje
kan dit leiden tot een kleine bloeding in het oor. De huid in het oor is goed doorbloedt, wat ervoor zorgt dat de huid slecht heelt. Verwijder oorsmeer daarom voorzichtig en alleen aan het begin van de ooruitgang. Wilt u meer weten over het reinigen van uw oren? Bekijk hier tips om uw  oorsmeer veilig te verwijderen.

Bloed uit het oor na een val

Een oorbloeding na een val kan gevaarlijk zijn.  Raadpleeg in ieder geval zo snel mogelijk een arts. Hij of zij kan u onderzoeken op een hoofdtrauma, hersenschudding of zelfs schedelbasisfractuur. Soms kan slijtage van of nabij het oor ook een oorzaak zijn van de bloeding.

Gescheurd trommelvlies

Heeft u een  loopoor, waarbij soms ook wat bloed meekomt? En heeft u daarnaast pijn of kunt u minder goed horen? Dan bestaat de kans dat uw trommelvlies gescheurd is. Wanneer het trommelvlies scheurt, kan dit een paar uur pijnlijk zijn. Daarna is de kans groot dat u niets meer zult merken. Het scheurtje zal na enkele weken ook vanzelf weer genezen. In sommige gevallen dient het gescheurde trommelvlies behandeld te worden. 

Bloed in oor bij een kind

Komt er bloed uit het oor van uw kind of baby, dan is het goed mogelijk dat hij of zij last heeft van een middenoorontsteking. Het bloed kan dan bestaan uit etter, bacteriën en ontstekingsvocht. Dit komt naar buiten doordat het trommelvlies is gescheurd. Een middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts.

Wanneer moet u een kno-arts raadplegen?

U moet in ieder geval een kno-arts raadplegen wanneer:

  • Er bloed uit het oor komt nadat u bent gevallen
  • U last heeft van hevige pijn
  • Het bloeden na 2 dagen niet stopt
  • U last heeft van een loopoor en er een nare geur van het vocht af komt
  • U zich slaperig of duizelig voelt
  • Er gevoelloosheid optreedt of u continu een hard geluid hoort (tinnitus)

Meer informatie over wanneer u een kno-arts zou moeten bezoeken vindt u op onze website.

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel