Achter het oor bevindt zich niet alleen huid en de schedel, maar ook het mastoïdbot. Dit is een poreus uitstekend bot met luchtholtes. Wanneer dit bot ontstoken raakt, heet dat mastoïditis.
De ontsteking van het uitstekend bot achter het oor (processus mastoïdeus) treft voornamelijk kinderen. Vaak als gevolg van een middenoorontsteking. De oorpijn bij mastoïditis is vaak hevig en kan lang aanhouden. Ook gaat mastoïditis veelal samen met gehoorverlies. Geluiden komen dan over het algemeen minder goed binnen en worden gedempt waargenomen. Het vocht dat bij zo’n ontsteking uit het oor komt, is vaak een combinatie van ontstekingsvocht en etter. Mastoïditis kan zich ook ontwikkelen zonder de herkenbare symptomen. Dit wordt chronische mastoïditis genoemd.
Beginnende mastoïditis is meestal een gevolg van een middenoorontsteking. Het gaat niet vanzelf weg en verspreidt zich naar de achterkant van het oor. Vaak is de diagnose snel gesteld door de combinatie van een middenoorontsteking én zwelling achter het oor.
De symptomen van mastoïditis komen veel overeen met de symptomen van een middenoorontsteking. Enkele symptomen van mastoïditis zijn als volgt:
Chronische mastoïditis is moeilijk te identificeren. In vergelijking met acute mastoïditis, zijn er vaak kleine, niet-specifieke symptomen. Denk hierbij aan verlies van eetlust, hoofdpijn, vermoeidheid of buikpijn. Chronische mastoïditis kan optreden als gevolg van langdurige middenoorontsteking. Heeft u geen klachten? Dan hoeft u chronische mastoïditis meestal niet te laten behandelen.
Op basis van de symptomen en onderzoek van de gehoorgang en het trommelvlies, stelt de huisarts de diagnose. Daarna wordt zo nodig een CT-scan van het hoofd gemaakt die de diagnose kan bevestigen. Af en toe is er een MRI-scan nodig om een chronische middenoorontsteking uit te kunnen sluiten.
Net als bij andere bacteriële infecties, wordt mastoïditis vaak behandeld met antibiotica. Wij adviseren u om hiervoor een afspraak te maken bij uw huisarts. Als de mastoïditis ernstig is of als er na een paar dagen behandeling geen verbetering is, is een mastoïdectomie nodig. Dit om de zwelling en ontsteking weg te halen en verdere complicaties te voorkomen.
De operatie tegen mastoïditis heet mastoïdectomie. Tijdens de operatie wordt over het algemeen een klein stuk bot en het ontstoken weefsel verwijderd en wordt uw mastoïd schoongemaakt. Het kan voorkomen dat een tweede operatie nodig is.
Heeft u veel last van mastoïditis? Dan adviseren wij u om dit kenbaar te maken bij uw huisarts. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een arts om u verder te helpen.