Misschien heeft u er zelf al eens last van gehad: een gehoorgangontsteking. Het is namelijk één van de meest gestelde diagnoses door een kno-arts. Maar wat is een gehoorgangontsteking precies? Simpel gezegd is het een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Een andere benaming hiervoor is zwemmersoor of otitis externa. De oorzaken, symptomen en wat u ertegen kunt doen leest u hier.
Otitis externa wordt bijna altijd veroorzaakt door een bacteriële infectie van de huid van de uitwendige gehoorgang of mycose. Een rode, schilferachtige huid op het oor kan wijzen op buitenoorontsteking ook wel gehoorgangontsteking genoemd.
Er zijn verschillende oorzaken die uw kans op bacteriële infecties vergroten:
Het eerste symptoom van een buitenoorontsteking is pijn. De pijn kan uitstralen naar de oorschelp, de kaak of, meer in het algemeen, naar de gehele helft van het gezicht en wordt heviger tijdens het kauwen.
Naast de bovengenoemde pijn aan het oor kun je een buitenoorontsteking herkennen aan één of meerdere van de volgende symptomen :
Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts.
Wanneer u een gehoorgangontsteking (otitis externa) niet of niet voldoende laat behandelen, kan dit leiden tot een oorschelp ontsteking. De oorschelp is een gevoelig deel van het oor en heel vatbaar voor infecties en huidziekten. Een oorschelp ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze ontsteking wordt ook wel perichondritis genoemd.
Als het op de juiste manier wordt behandeld, is een buitenoorontsteking binnen één à twee weken genezen. Soms is er sprake van een chronische gehoorgangontsteking, waarvan eczeem de oorzaak is. Dit is over het algemeen goed te behandelen met corticosteroïdhoudende oordruppels.
Een gehoorgangontsteking kunt u beter niet zelf behandelen. Maak de oren dus niet schoon en peuter er ook niet in. Oorsmeer beschermt de kwetsbare huid in het oor namelijk. Wat wel te doen bij een (beginnende) gehoorgangontsteking? Vermijd contact met water, gebruik oordopjes of watjes met vaseline in het oor als u gaat zwemmen. Gebruik ook geen producten waarvan u merkt dat ze uw oren irriteren. Laat de gehoorgangontsteking behandelen door uw arts.
Bij een acute gehoorgangontsteking (otitis externa) is er vaak sprake van jeuk en pijn. De huid kan rood en gezwollen zijn en uw gehoor kan tijdelijk verminderen. Om een bacteriële infectie te verhelpen, is het van belang dat uw oor goed schoon blijft. Vaak is het niet genoeg om zelf oordruppels aan te brengen. Bezoek altijd uw huisarts als u last heeft van jeuk, pijn of wondjes in het oor. Mogelijk verwijst hij u door naar de kno-arts.
De kno-arts zal uw oor reinigen. Door middel van een oormicroscoop zuigt de kno-arts met een speciaal ‘stofzuigertje’ het oor schoon. Na het schoonmaken wordt er een gaasstrookje met zure oordruppels, ontstekingsremmers of antibiotica diep in de gehoorgang geplaatst. Dit wordt meerdere keren per week verschoond. Vaak bent u na maximaal twee weken klachtenvrij.
Een gehoorgangontsteking kunt u meestal makkelijk voorkomen. Hoe? Houd rekening met de onderstaande adviezen:
Schakel bij veelvoorkomende gehoorgangontsteking altijd professioneel hulp (kno-arts) in. Heeft u een gehoorapparaat en vaker last van een ontsteking? Ga dan bij uw audicien na of uw oorstukje goed past.