Gehoorapparaat kopen

Gehoorapparaten kopen: Alles wat u moet weten

Bent u van plan om een hoortoestel te kopen of wilt u weten hoe dit proces gaat? Wij leggen het graag aan u uit. Daarbij komt ook de nazorg en service aan bod rondom uw hoortoestel. 

Waar moet u rekening mee houden?

Bij het kopen van een gehoorapparaat is het handig dat u let op een aantal factoren: comfort, technologie en de mate van gehoorverlies. De mate van gehoorverlies bepaalt ook waarom en of u een hoortoestel nodig heeft. Er zijn veel hoortoestellen met verschillende kenmerken, met bijvoorbeeld elk een eigen manier van dragen:

  • In-het-oor hoortoestellen (IHO): deze worden in de gehoorgang gedragen en zijn vrijwel onzichtbaar.
  • Luidspreker-in-het-oor hoortoestellen (LIHO): bij deze hoortoestellen wordt de luidspreker in de gehoorgang gedragen. Via een dun en ‘doorzichtig’ draadje is de luidspreker verbonden met het hoortoestel achter het oor. Deze hoortoestellen zijn over het algemeen kleiner dan achter-het-oor hoortoestellen.
  • Achter-het-oor hoortoestellen (AHO): de behuizing van AHO-hoortoestellen bevindt zich achter de oorschelp. Via een dun of dik doorzichtig slangetje is het hoortoestel verbonden met het oorstukje in de gehoorgang. 

Bij Beter Horen helpen we u graag bij het vergelijken van verschillende hoortoestellen. Zo wordt een gehoorapparaat kopen voor u hopelijk wat makkelijker.

De nieuwste Amplifon hoortoestellen Ontdek meer

Zorgtoestel of vrije markt hoortoestellen

In Nederland maken we onderscheid tussen ‘zorghoortoestellen’ en ; vrije markt hoortoestellen’. Hoortoestellen zijn onder te verdelen in negen categorieën uit het hoorprotocol. Categorie 1 t/m 5 zijn zorghoortoestellen. Deze worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit de zorgverzekering. Met het hoorprotocol en uw persoonlijke wensen, wordt u ingedeeld in een categorie.

Wilt u betere technologieën? Meer functies? Of het allernieuwste hoortoestel? Dan kunt u een gehoorapparaat kopen uit de vrije markt hoortoestellen. Dit worden ook wel de ‘premium-hoortoestellen’ of ‘hoortoestellen uit het topsegment’ genoemd. In sommige gevallen past een vrije markt hoortoestel beter bij u. Bijvoorbeeld als u dagelijks achtergrondlawaai ervaart.

Zorgverzekering en dekking: vergoeding voor uw gehoorapparaat

Iedereen die een hoortoestel nodig heeft, krijgt 75% van de kosten vergoed vanuit de basisverzekering. De overige 25% is uw wettelijke eigen bijdrage. Heeft u een aanvullende verzekering voor de kosten van een hoortoestel? Dan wordt de 25% wettelijke eigen bijdrage vaak ook (gedeeltelijk) vergoed. Gebruikt u alleen zorg uit de basisverzekering? Dan geldt er altijd eerst een eigen risico van €385,-. Lees hier alles over de verzekering en vergoeding van hoortoestellen.

Nazorg en service

Een goed gehoorapparaat kopen is een oplossing voor uw hoorprobleem, maar de nazorg vinden we bij Beter Horen ook heel belangrijk. Als dé hoorspecialist, doen wij er alles aan om uw toestel in topconditie te houden. Met de meeste zorgverzekeraars is een jaarlijkse afspraak voor nazorg inbegrepen. Ook advisering en begeleiding zijn vaste onderdelen van de nazorg. Wilt u tussendoor uw hoortoestel laten bijstellen? Ook dat kan. Met de service van Beter Horen bent u dus altijd voorzien van een hoortoestel op maat. En profiteert u van eventuele korting op onderhoudsartikelen en batterijen.

Gehoorapparaat kopen: zo gaat dat in zijn werk

Bij Beter horen kunt een hoortoestel aanschaffen in 5 stappen:

  1. Hoortest: U maakt een afspraak voor een hoortest. In 30 minuten weet u geheel vrijblijvend hoe uw gehoor ervoor staat.
  2. Keuze hoortoestel: Na een mogelijke vervolgafspraak, wordt u in een categorie ingedeeld binnen het hoorprotocol. De mate van uw gehoorverlies bepaalt welke toestellen het beste bij uw situatie passen.
  3. Gratis proefperiode: Voordat u overgaat tot het kopen, kunt u eerst een hoortoestel vrijblijvend uitproberen. Daarna helpen onze audiciens u graag verder met het kiezen, kopen en afstellen van uw hoortoestel. Zo heeft u een hoortoestel op maat en geschikt voor uw specifieke situatie.
  4. Vergoedingen en prijzen: Bent u tevreden? Dan wordt de betaling geregeld met uw audicien. Uw zorgverzekering heeft mogelijk invloed op het bedrag dat u moet betalen.
  5. Onze service: Na het kopen van een gehoorapparaat kunt u jaarlijks bij Beter Horen terecht voor nazorg. Ook als u tussendoor een aanpassing nodig heeft, helpen we u graag verder.

Gehoorapparaat uitproberen

Het kopen van een gehoorapparaat is een grote uitgave. U wilt er natuurlijk zeker van zijn dat u het beste hoortoestel voor uw situatie kiest. Daarom kunt u bij Beter Horen een aantal weken geheel gratis en vrijblijvend een hoortoestel uitproberen. In de meeste gevallen voldoen twee tot drie weken. Natuurlijk krijgt u vrijblijvend een ruime periode de tijd om uw gehoorapparaat te testen.  Zo ervaart u zelf of het iets voor u is. 

Veelgestelde vragen

Wat is de prijs van een goed gehoorapparaat?

De prijs van een gehoorapparaat hangt af van een aantal factoren: 

  • De categorie waar u bent ingedeeld volgens het hoorprotocol. Of, een topsegment hoortoestel uit de vrije markt.
  • Uw zorgverzekeraar. Vanuit de basisverzekering wordt 75% vergoed en 25% vanuit eigen bijdrage. Het kan eventueel dat u recht heeft op 100% vergoeding.
  • Technologische functies in hoortoestellen. Denk aan een bluetooth-systeem, ruisonderdrukking, oplaadbare functie of andere nieuwe ontwikkelingen.
  • Het merk en model van het hoortoestel.

Kunt u zomaar een gehoorapparaat kopen?

Als u een gehoorapparaat wilt kopen, moet onze audicien eerst uw gehoorverlies vaststellen. Pas dan kunt u op basis van uw gehoorverlies in een categorie worden ingedeeld volgens het hoorprotocol. Daarnaast moet de audicien het hoortoestel precies zo instellen dat het perfect aansluit op uw gehoorverlies. Hier is een gediplomeerd audicien voor nodig. 
Welk gehoorapparaat past bij u? Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel