Gehoorverlies met een dierbare bespreken

4 juli 2024

Merkt u dat uw dierbare vaak vraagt of u iets kunt herhalen? Of dat hij of zij de radio hard aanzet? Dat kunnen symptomen van gehoorverlies. Vaak hangt dit samen met de leeftijd.

Bij Beter Horen snappen we dat een gesprek aangaan met uw dierbare gevoelig kan liggen. Toch is een oprecht en eerlijk gesprek ontzettend belangrijk. U heeft tenslotte het beste met diegene voor.

Daarbij is uw dierbare niet alleen: er zijn heel veel mensen met (beginnend) gehoorverlies. Eén op de zes volwassenen in Nederland heeft last van een vorm van gehoorverlies (1) . Wij geven u tips om het bespreekbaar te maken. 

Wanneer is het belangrijk om met een dierbare over gehoorverlies te praten?

De volgende situaties kunnen symptomen van gehoorverlies weergeven:

  • Vaak vragen of een zin herhaald kan worden.
  • Het volume van de radio of televisie harder.
  • Terugtrekken uit het sociale leven.
  • Moeite met het volgen van gesprekken in drukke omgevingen.
  • Moeite met het horen van hoge frequenties.
  • Een gebrek aan bewustzijn van omgevingsgeluiden.
  • Moe of gestrest voelen na deelname aan gesprekken.

Herkent u een of meerdere van bovenstaande symptomen bij uw dierbaren? Dan is het altijd goed om het gesprek aan te gaan en het belang aan te geven van het doen van een hoortest.

Boek een gratis hoortest Maak een afspraak

Weigeren van hoortoestellen

Het kan zijn dat uw dierbare weerstand biedt voor het gebruik van een hoorapparaat. Of een beetje terughoudend reageert. Door verschillende redenen kan hij of zij beren op de weg zien. Bijvoorbeeld:

  • Een hoortoestel versterkt het gevoel van ouder worden (gehoorverlies door leeftijd).
  • Het financiële aspect van een hoorapparaat en de daarbij behorende (terugkerende) kosten.
  • De veronderstelling dat een hoortoestel niet mooi is of juist heel goed zichtbaar is.

Dat uw dierbare hier zorgen over heeft, is volkomen logisch. Maar het achteruitgaan van het gehoor door ouder worden is normaal. We noemen dat ook wel presbyacusis (ouderdomsslechthorendheid).

Bij Beter Horen doen we er alles aan om de zorgen van uw dierbare weg te nemen. We zoeken altijd naar een oplossing die past bij de wensen en levensstijl van uw dierbare. 

Hoorhulpmiddelen

Heeft uw dierbare moeite met het dragen van een hoortoestel? Beter Horen beschikt over een ruim assortiment in hoorhulpmiddelen die ook geschikt kunnen zijn zonder hoortoestel. Dit zijn bijvoorbeeld

4 stappen om gehoorverlies te bespreken

U kent nu mogelijke redenen waardoor uw dierbare weerstand biedt tegen een hoortoestel. Als u zo’n gesprek aangaat is het belangrijk om daarvoor empathie te tonen en uw zachte kant te laten zien. Tijdens een gesprek kunt u rekening houden met de volgende vier thema’s.

1. Een empathische en vriendelijke aanpak

Omgaan met een dierbare die slecht hoort kan soms frustrerend zijn. Het is beter om die frustratie tijdelijk opzij te zetten en te gaan voor een empathische aanpak. Bespreek wat u ziet en laat merken dat u het uw dierbare gunt om ook goed in drukke omgevingen mee te komen. Allereerst kunt u voorstellen een gratis online hoortest te doen. Dit kan geeft een eerste indicatie van het gehoor(verlies). Deze uitslag kunt u daarna ook gebruiken om uw standpunt wat duidelijker uit te leggen. 

Doe de online hoortest Ontdek meer

2. De gevolgen van gehoorverlies op uw gezondheid

De gevolgen van gehoorverlies mogen niet onderschat worden. Gevolgen kunnen emotioneel, cognitief en fysiek zijn. Het gaat verder dan communicatie en sociale interacties. Ook voor uw dierbare is het relevant om deze gevolgen te kennen. We zetten een aantal mogelijke gevolgen van gehoorverlies op een rijtje.

  • Er is aangetoond dat dementie en gehoorverlies een verband met elkaar hebben. Dit komt doordat de hersenen bij gehoorverlies minder geprikkeld worden. Op een gegeven moment kan dit het geheugen en denkvermogen verzwakken. Zo’n cognitieve achteruitgang komt vaker bij ouderen voor. 
  • Depressie
  • Een verhoogd risico op vallen met letsel tot gevolg.

Ten slotte blijkt dat slechthorenden vaker kampen met gezondheidsproblemen. Dat komt doordat ze de dokter niet altijd kunnen volgen in een gesprek. Een open gesprek met uw dierbare over deze gevolgen is dus heel zinvol.

3. Mogelijkheden voor het maken van een afspraak

Bij Beter Horen kunt u ook een thuisservice afspraak maken wanneer u minder mobiel bent. Dan komt er een audicien bij u of uw dierbare thuis. Dat zorgt ook voor een ontspannen sfeer, omdat uw dierbare in zijn eigen omgeving is. Zorg dat u bij dit gesprek aanwezig bent. Zie het als een kans om rustig oplossingen te bespreken. Tijdens een afspraak met een hoorspecialist kunt u verschillende mogelijkheden verkennen. Doe dat zonder uw dierbare veel druk op te leggen. 

Meer weten over de thuisservice Ontdek meer

4. Kosten van uw hoortoestel

Zijn de kosten van een hoortoestel een zorg voor u of uw dierbare? Dan stellen we u gerust: er is voor elk budget een oplossing te vinden. Goed om te weten: uw vergoeding voor een hoortoestel kan oplopen tot 100%. Ook heeft u eventueel recht op een belastingteruggave. Verder bestaan er speciale verzekeringen voor hoortoestellen en bieden we garantie en nazorg. Vraag ernaar bij een van onze audiciens.

Meer weten over vergoedingen Lees meer

1 Bron: SiRM-rapport in 2019 

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel