Diplacusis staat ook wel bekend als dubbel horen in het oor. Het is een ooraandoening waarbij u hetzelfde geluid per oor anders waarneemt. Het is net zoals bij hyperacusis een vervorming van geluid in uw oren. U krijgt dan twee geluiden binnen op verschillende toonhoogtes en met elk een andere intensiteit. Deze vorm van slechthorendheid of gehoorverlies kan behoorlijk vervelend zijn en een probleem vormen in uw dagelijkse leven.
Diplacusis komt vaak voor wanneer u al lijdt aan gehoorverlies. Maar ook kan het een plotselinge vorm van gehoorverlies zijn, na bijvoorbeeld een trauma of blootstelling aan een hard geluid. Andere oorzaken kunnen zijn:
Diplacusis kan tijdelijk zijn, maar ook permanent. Doordat u geluiden in verschillende toonhoogtes kunt horen, zijn er ook verschillende vormen van diplacusis.
Heeft u diplacusis disharmona? Dan komt bij het ene oor het geluid met een andere toon binnen en bij het andere oor helemaal correct. Dit is dan ook de meest voorkomende vorm van diplacusis. In principe heeft u dan aan één oor een stoornis en aan het andere niet.
Bij deze vorm van diplacusis kan geen van de oren het geluid goed waarnemen. Dat kan liggen aan het verschil in timing en een verschil in toonhoogte. Uw oren kunnen hetzelfde geluid dus op een andere toonhoogte of tijd waarnemen.
Diplacusis monauralis lijkt op binaurale diplacusis, maar dan zijn de twee verschillende geluiden in hetzelfde oor te horen. U krijgt dan in één oor twee geluiden door op verschillende toonhoogtes.
Hierbij nemen uw oren het geluid niet op hetzelfde moment waar. Er ontstaat dus een verschil in timing. Bij het ene oor komt het geluid eerder aan dan bij het andere. Hierdoor krijgt u last van een echo geluid in het oor. De echo in het oor kan worden veroorzaakt door verkoudheid. De verkoudheid kan druk op uw oor geven. U kunt hierbij plotseling een echo in uw oor krijgen. Dit gaat meestal na de verkoudheid vanzelf weer over.
Bij de Ziekte van Ménière is de druk in het slakkenhuis in uw oor te hoog. Dat veroorzaakt problemen met het evenwichtsorgaan, maar ook met het gehoor. Zo kan het slakkenhuis verstoord raken. Dit zorgt er voor dat u toonhoogtes moeilijker waarneemt. U hoort bijvoorbeeld met het ene oor een andere toonhoogte dan met het andere. En die symptomen gaan weer gepaard met diplacusis. Diplacusis is dus een veelvoorkomend gevolg van de Ziekte van Ménière. Met diplacusis bij de Ziekte van Ménière kunt u ook last hebben van duizeligheid, gehoorverlies, oorsuizen of druk op het oor.
Als u enkele symptomen van diplacusis herkent, raden we aan om een afspraak met uw huisarts te maken. Deze stuurt u waar nodig door naar een kno-arts of audiologisch centrum voor verder onderzoek. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken van diplacusis te behandelen en/of overtollig oorsmeer te laten verwijderen. In sommige gevallen gaat de diplacusis vanzelf over. Als de diplacusis permanent is, kan een hoortoestel een behandeloptie zijn.
Blijvende diplacusis wordt over het algemeen behandeld met een hoortoestel. De diplacusis blijft, maar het hoortoestel speelt in op het verschil in perceptie van het geluid. Soms leidt otosclerose ook tot diplacusis. Bij otosclerose groeit er te veel bot in het middenoor. In uitzonderlijke gevallen wordt het slakkenhuis aangetast. Dit noemen we cochleaire otosclerose. Ook in die gevallen kan een hoortoestel uitkomst bieden. Met de juiste instellingen kan een hoortoestel als het ware het dubbel horen verminderen. Voor het beste advies over een hoortoestel kunt u terecht bij onze audiciens.